Foto: Siri Eskilson

Psykologen Oskar bloggar om psykologisk träning

Är det inte lite konstigt att de flesta vet hur nyttigt det är att stå regelbundet, att röra sig minst 30 minuter per dag och att äta fem frukter om dagen. Men frågar man någon om hur många känslor en människa kan ha, då blir det tyst. Kunskapsnivån om vår psykologi är skrämmande låg samtidigt som den psykiska ohälsan är fortsatt hög.

Jag ser det som att de flesta psykologer arbetar som sjukgymnaster, de kontaktas när något blivit ett problem. Men det finns alldeles för lite motsvarigheter till ett psykologiskt gym. Det är som att vi har ett samhälle fullt av tandläkare men utan tandborstar. Samtidigt som vi skuldbelägger att gå till tandläkaren.

Det vill jag vara med om att ändra. Jag var med och grundade det psykologiska gymmet habitud för att vi vill att psykologisk träning ska bli lika naturlig som fysisk träning. Varje dag publicerar vi ett träningstips, en utmaning, på www.habitud.se. Genom föreläsningar och workshops hjälper vi organisationer att komma igång med sin psykologiska träning.

På Psykologifabriken kommer jag att blogga om just psykologisk träning. Mina inlägg kommer bland annat vara texter jag skriver till Modern psykologi, från min stående spalt i tidningen Personal & Ledarskap samt reflektioner kring personer som utmanat sina vanor i vårt gym. För varje vecka tar en ny spännande person över vårt instagramkonto @minhabitud och testar våra utmaningar. För bara för att forskningen säger att det funkar att tänka på ett lyckligt minne behöver det ju inte passa för en viss person.

Tycker du att det låter intressant är du varmt välkommen att följa med på vår resa. Tycker du också att vi behöver mer psykologisk träning i vårt land är du välkommen att träna med oss, träna med dina kollegor eller sprida våra utmaningar till personer du tror skulle må bra av dem.

Varför inte börja direkt med att belöna dig själv med ett youtubeklipp?