http://www.flickr.com/photos/3059349393/

Tjänster vi gillar: MyVote

Vi är många som tycker att det är svårt att välja i vardagen. Det snudd på obegränsade utbudet kan göra en alldeles villrådig och förvirrad och det är svårt att välja när det finns så många alternativ. Vi har skrivit om Valets Paradox här på Valbloggen och Barry Schwartz och Sheena Iyengar är stora namn inom beteendeekonomiska kretsar. De har dels tydliggjort det faktum att fler alternativ tenderar att göra oss mer missnöjda med det vi faktiskt valt. Dessutom har de kämpat hårt med att hitta lösningar för människor, för att valen i vardagen ska bli lite enklare.

Nyligen stötte jag på appen MyVote som verkar ha kikat en hel del på Schwartz och Iyengars exempel. Ett av de vanligast förekommande, och mest vattentäta, sätten att bli mer nöjd med sina val är nämligen att ta hjälp av andra. Vänner och bekanta, föräldrar, kollegor eller en främling kan få ge sin synpunkt på ett beslut och plötsligt känns det lättare för mig som ska göra valet. MyVote låter användaren visa upp sina alternativ. Ska man köpa äpplen eller päron av frukthandlaren? Ska man åka till Skövde eller Ludvika på semester? Ska man ha smörgåstårta eller plockbuffé på studentfesten?

När valet väl är offentliggjort får människor som använder appen rösta på det alternativ de tycker och på så sätt får personen i valsituationen lite mer tyngd åt endera hållet. Än så länge har de exempel jag stött på handlat om ganska enkla val i vardagen och om man står inför beslutet att gifta sig, att byta karriärspår eller att flytta till ett annat land, kanske man vill vara mer strukturerad i sitt beslutsfattande.

Det är intressant att se alla dessa tjänster som vill hjälpa människor att fatta bättre beslut, eller åtminstone vara mer nöjda med de beslut de väl fattar.

Utvecklar du tjänster och vill förstå psykologin bakom beslutsfattande? Kontakta Beslutsbyrån.