Moneyball, förskolebarn och konsten att få igenom en avvikande åsikt

Jag slås av hur personer lyckas olika bra med att ta ledarskapet i en grupp. Hur får man till exempel sin vilja igenom på ett möte?

Från Johan Norrfjärd, rekryteringskonsult.

Ledare bland barn på en ungersk förskola kan nog ge oss lite tips. I ett tidigt experiment från 1949 testade psykologen Ferenc Mérei att placera äldre barn i nya situationer. På förskolan valdes barn ut som tog kommando i sina egna grupper. Barnen blev sedan placerade i en ny grupp med yngre barn. Merei ville se om de äldre barnen lyckades ta ledarrollen ännu en gång. Vissa av barnen lyckades, andra inte. Skillnaden berodde på vilken av följande strategier de använde:

A: Att snabbt positionera sig som en som bestämmer och direkt komma med förslag om förändring.
B: Att först anpassa sig efter de andra barnens rutiner och efter några dagar föreslå förändring.

Det visade sig att de barn som försökte bestämma från start blev utfrysta och ignorerade av den nya gruppen. De som startade försiktigt vann i det långa loppet. Metod B är alltså att föredra.

I boken Moneyball, som nyligen blev film med Brad Pitt i huvudrollen, berättas historien om tränaren Billy Beane. Han fick i uppdrag att rädda Oakland Athletics, ett av de sämsta lagen i den amerikanska baseballigan. Som före detta spelare hade Beane ett stort förtroendekapital när han tillsattes. Men hans planer på att införa statistiska metoder för att fatta beslut om hur laget skulle spela var mycket radikala och stötte snart på patrull. Hur skulle Billy Beane få gehör för sina nya idéer?

Forskaren och psykologiprofessorn Hollander menar att gruppmedlemmar bygger upp så kallade ”avvikarkrediter” genom att anpassa sig till en grupps normer. Genom att delta och vara en god teammedlem byggs status och ett förtroende skapas. Med tillräckligt många avvikarkrediter på fickan går det sedan att föreslå förändring.

Tränaren Billy Beane fick kämpa för att föra in objektiva mätmetoder i sitt lags strategi. Kanske hade han för få avvikarkrediter när han motsatte sig rekryteringen av den lovande Jeremy Bonderman. De traditionella rekryterarna såg en kille från high school med potential, Beane såg att rekrytering från college var bättre utifrån ett statistiskt synsätt. Den gången fick Beane ge vika. Senare, i takt med att laget blev mer kostnadseffektivt när de följde hans linje, fick han igenom fler och fler förslag.

Hypotesen om avvikarkrediter har testats i experiment. Grupper med uppgiften att lösa olika problem infiltrerades med personer insatta i studien. När gruppen försökte diskutera sig fram till den bästa lösningen lade infiltratören fram en helt annan idé än den som gruppen verkade föredra. Detta skedde antingen tidigt eller sent i gruppdiskussionen. Det visade sig att det radikala förslaget antogs bättre ju senare det dök upp i gruppens stund tillsammans.

Beane startade som assisterande tränare för Oakland Athletics 1994, tog över tränarrollen 1998 och 2006 rankades laget som det femte bästa för säsongen. I december 2009 hamnade han på tidningen Sports illustrateds topp tio-lista över decenniets bästa sportchefer. Ibland tar det lång tid innan man får avvika med en idé, men i dag används statistiska metoder av de flesta lag inom baseball.

Ett sätt att få igenom sin vilja på ett möte är alltså att först anpassa sig till gruppens normer. Att lyssna in och vara en god teammedlem innan man kommer med förslag. Det finns många saker en grupp kan störa sig på om du avviker tidigt. Till exempel finns det ett negativt samband mellan närvaro och toleransen mot avvikande idéer. Om du inte dyker upp på träffarna minskar ditt inflytande.

Lycka till med att få din vilja igenom. Funkar det inte mot slutet av mötet, kanske det funkar om några år.

Denna spalt kommer från tidningen Personal & Ledarskap. Tidigare har jag svarat på varför din kollega inte berättar allt för dig, tre frågor om feedback och berättat om hur beröm kan leda till lathet. Vill du ställa en fråga? Mejla den till oskar (@) psykologifabriken.se, skriv i kommentarerna eller säg hej på twitter!

Ett svar till “Moneyball, förskolebarn och konsten att få igenom en avvikande åsikt”

  1. Andras Boloni skriver:

    Merei är mycket mer komplex person än vad man tror, skriver en uppsats om honom, han studerade olika nätverk i samhället, spelat katt råta spel med regimen, polariserade sina kollegor i olika grupper minst två, ….

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.