Att vilja förändra världen är inte alltid helt kompatibelt med att ta hand om sig själv. När Geek Girl Meetup ordföranden Sara Fritzon tog över som veckans vanebrytare på @minhabitud blev det snabbt tydligt att det saknades en del beteenden på temat självvård.

Hon berättar mer i denna intervju vi gjorde före veckan:

Väl igång med utmaningarna från habitud.se tog hon tag i att begränsa sig och uppskatta sig själv. Jag har klippt in några fina citat från hennes poster nedan.

Tisdag Få mer gjort genom att jobba mindre

”BEKÄNNELSE: jag har en tendens att jobba för mycket eftersom så mycket är ju så kul! Påverkan och förändring är väldigt viktigt för mig så kommer det ett projekt åt mitt håll som har något med det att göra så säger jag gärna ja! Det + heltidsjobb + engagemang = trött … Så för att jag ska vara mitt bästa video-jag har jag tagit mig an utmaningen att planera min arbetstid bättre och bara jobba under arbetstid!”

Onsdag Gilla dig själv – gilla livet mer!

”Okej, så här är läget: när jag var yngre så ville jag helst vara osynlig. Så blyg. Så. Det passade mig bättre att bara lyssna på människor än att faktiskt prata och ta plats. Att ventilera åsikter eller behov var som att besvära andra. Att ta in vad andra tyckte om mig var ännu värre!

 Dagens utmaning: 
Jag bad ett par vänner och kollegor säga något om vad mina styrkor är och vad dom uppskattar hos mig. Det som stack ut var att alla sa att jag är jättepositiv hela tiden. 
Resultat:
 Jag tycker att det gick bra att ta emot komplimangerna. Jag koncentrerade på att lyssna, tacka och tänka på det dom sa.

Torsdag Våga säga nej
“Nej, nej, nej. —> inte så svårt att säga? Jo. För mig är det jättesvårt att säga nej. Har du ett roligt projekt kommer jag med största sannolikhet säga ja. Probono? Inga problem! Vidga nätverket eller jobba med helt awesome människor? Absolut! Skulle jag behöva klona mig ibland för att hinna göra allt? Ja. … 
UTMANING: 
Säg nej. 
RESULTAT:
 Idag sa jag nej. Nej, jag hinner inte. Nej, jag kan inte. Nej, jag orkar inte. Efter mycket om och men i mitt huvud. Men idag har jag gett mig själv lite mer tid, lite mer energi och ingen blev sur eller besviken.”

Fredag Gör mer av det du gör bäst

”Hur mycket koll har man på sina styrkor? Eller, hur ärlig är man om sina styrkor? 
Efter mycket grumlande genom åren så har jag ändå bra koll på hur jag är som person, men är jag ärlig om det för mig själv? … 
UTMANING: Ta ett personlighetstest. Meningen med detta test är att efter 120 frågor så ska du ha en hum om vilka dina styrkor är … 
RESULTAT:
 Testet har bland annat berättat för mig att jag inte vill stå i rampljuset, inte betraktar mig själv som speciell. Jag klurar på om detta är en styrka eller om det är en svaghet? … 
Därför tänker jag nu vara extra ärlig och lyfta en del av mig som tydligen är speciell, enligt andra och börjar bli hos mig själv: jag är väldigt snäll och positiv.”

Lördag Hur orkar man ta 90 nej?

”UTMANING:
Ta kontakt med någon som har påverkats av ditt arbete. 
Jag klurade verkligen. Jag försökte komma på vem det skulle vara, men publiken jag gör filmer för är en skara på flera hundra tusen eller en mindre grupp, men utspridd i en massa projekt så för mig kändes det som ett berg som bara växte och växte. Det kändes ouppnåeligt. Det var det. Jag kunde inte fråga någon. Det kändes för främmande. För långt bort. 
RESULTAT:
 Allt jag kan tänka på är när en tjej sa till mig hur hennes familj kollade på min sändning utomlands under 2014s valvaka och hur glada dom var. Den känslan var fantastisk. Då kändes det som allt slit, allt arbete för att förändra något var på riktigt. En familj kunde följa valet. En familj kunde följa det parti dom röstat på. Som dom brinner för. Det gjorde allting. Det får ens hjärta att slå ett slag extra och motivera en att fortsätta.”

Söndag Var din egen bästa kompis
“Detta blir mitt sista inlägg så som avslut vill jag först tacka alla som har engagerat sig i likes och kommentarer! Och såklart ett stort tack till Habitud. Det har verkligen varit allt mellan kul, intensivt och lärorikt! 
Min sista utmaning är att vara min egna bästa kompis. Att träna på min självmedkänsla, vad jag skulle säga till mig själv som om det var sagt av en nära vän till mig. Denna utmaning har jag tänkt på hela veckan. Jag la den på slutet för att den kändes svårast och skulle kräva mer tid. Inte för att en vecka skulle fixa allt och helt plötsligt kan jag och min inre självbild ge varandra en high five utan för att kanske jag i alla fall skulle komma på något att säga som känns genuint mot mig själv, min värsta kritiker. 
Det jag kom på var “bra kämpat!” Och det får vara en bra början.”

Efter veckan sa Sara så här:

Tack Sara för en grym vecka! Jag tror att det är precis det här som behövs: personer som vågar visa vad de kämpar med i sin vardag!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.