Tre psykologipoddar som sätter guldkant på veckan

Förra veckan släppte den talangfulle SR-medarbetaren Emmy Rasper sin nya podcast Psyket. Efter att direkt ha tryckt “subscribe” slog det mig att det faktiskt finns en hel del bra psykologipoddar där ute. Här kommer mina tre favoriter.

1. Psyket med Emmy Rasper
Så här beskriver Sveriges Radio programmet: “Alla människor mår olika bra eller dåligt psykiskt i olika perioder i livet. I Psyket får du följa med Emmy Rasper i mötet med kända personer som berättar om hur dom mår, och har mått, på insidan”. I första avsnittet pratar Emmy med TV-profilen Kalle Zackari Wahlström. Det blir ett intimt möte där de på 35 minuter hinner prata om kroppsbild, psykofarmaka och hur det är att gå i psykodynamisk terapi. Du hittar avsnittet här, jag ser verkligen fram emot fler!

2. You are not so smart podcast
Det här är podden som började med en blogg som sedan blev en hyllad bok. I podcasten träffar programledaren David McRaney forskare, psykologer och andra spännande personer. Varje avsnitt vigs helt åt en psykologisk mekanism så som inlärdhjälplöshet eller förstärkning. Här hittar du samtliga avsnitt.

3. Planet money
Ok, Planet Money är nog egentligen inte en regelrätt psykologipodd. Egentligen är det nog mer än ekonomipodd med ambition att underhålla. Jag väljer ändå att ha med den på listan eftersom de allt för ofta pratar om beteendeekonomiska fenomen (precis som vi på Psykologifabriken). Det handlar allt som ofta om att försöka förstå hur människor beter sig kring pengar. Du hittar alla avsnitt här, börja exempelvis med avsnittet Why People Do Bad Things”.

Bild: flickr.com/pahudson