Alla kroppar är ok. Foto: David Brohede

Trotsa skönhetsideal, fettfobi och kroppshets

Vill du ha en bikinikropp? Ta en bikini. Ta en kropp. Färdig! Komikern Karin Adelsköld la upp en bild på sig själv i bikini på instagram och satte fingret på ett rådande ideal: för att våga gå i badkläder måste du se ut på ett visst sätt. Modellideal, smalhetsideal och kroppshets tar oss bort från en massa kul man kan göra med en kropp, som att bada.

Det finns dock ett växande botemedel som kallas kroppsaktivism. DN skrev nyligen den växande rörelsen med Cassandra Klatzkow, Ebba Nilsson och Stina Wollter som exempel. De postar bilder på sig själva i sociala medier och visar att man kan vara lycklig och göra allt möjligt med sin kropp. Även om man inte perfekt matchar nuvarande ideal. Det finns också forskningsstöd för denna hållning. I metoden The Body Project får deltagaren kritiskt granska skönhetsideal och hur man påverkas av dem. Något som visat sig öka deltagarnas acceptans för sin egen kropp och till och med förebygga ätstörningar.

Nu har det psykologiska gymmet habitud skapat en mejlkurs som under perioden 16-27/5 bjuder på tio små utmaningar som baserar sig på The Body Project. Anslut till kroppsaktivismen och gör dig redo för Beach 2016. Oavsett hur du ser ut.

Du hittar kursen här: Beach 2016 – en kurs i kroppsacceptans