Tidsfabriken — psykologin som får det gjort

Tidsfabriken är en föreläsning som handlar om prokrastinering, vår benägenhet att skjuta upp saker som vi egentligen borde ta itu med. Genom att lära dig om faktorerna som påverkar vår motivation skapar du bättre förutsättningar för att komma till skott, samtidigt som du minskar risken för att drabbas av de vanligaste fallgroparna. Prokrastinering handlar mindre om personlighet och mer om beteenden. På samma sätt som du en gång har lärt dig att alltid ta itu med dina uppgifter i sista stund kan du också lära dig att agera annorlunda. Med hjälp av kunskap om motivation, belöningar och distraktioner kan du öka sannolikheten att dina uppgifter blir gjorda – i tid.

Tidsfabriken ger dig svaret på varför det är så svårt att intressera sig för det orangea pensionskuvertet och hur det kommer sig att det alltid är så välstädat hos en student i tentatider. Du får praktiska tips på hur du kan ändra invanda beteendemönster, samt hur du genom bättre struktur, tidsplanering och problemlösning lättare kan nå dina mål. Att bli klar med saker och ting behöver dock inte alltid vara en ansträngning – fika, uppmuntran och vänner gör dina uppgifter enklare att ta itu med.

Tidsfabriken bygger på psykologisk forskning inom prokrastinering, motivation och rutiner, däribland vetenskapliga studier av Alexander Rozental vid Stockholms universitet, Piers Steel vid University of Calgary, Gabrielle Oettingen och Peter Gollwitzer  vid New York University, samt Roy Baumeister vid Florida State University. En del av innehållet tar även sin utgångspunkt i övningar och principer som vanligen tillämpas vid kognitiv beteendeterapeutisk behandling av prokrastinering.

Format
Tidsfabriken ges som en 60 minuters inspirationsföreläsning respektive en längre fördjupningsföreläsning på två eller tre timmar. Det kortare formatet passar bland annat för kundevents, frukostseminarier eller företagets kickoff. Det längre formatet är framförallt anpassat till arbetsgrupper och organisationer som vill få handfasta verktyg och prova på olika övningar tillsammans.

Boka Tidsfabriken
Är du intresserad av att boka Tidsfabriken, eller har du frågor och funderingar kring innehåll och upplägg? Mejla alexander@psykologifabriken.se

Jobbar du inom hälso- och sjukvården och vill få en specialversion av föreläsningen som ger en fördjupning av teori och behandling av prokrastinering? Hör gärna av dig och berätta vilket format och fokus som skulle kunna passa för just er. 

Utbildningsledare
Alexander Rozental är leg. psykolog och doktorand i psykologi med prokrastinering som specialintresse.

dansa-pa-deadline-uppskjutandets-psykologiHan är en av författarna till boken Dansa på deadline som är utgiven på förlaget Natur & Kultur. Han medverkar ofta som expert i ämnen som rör motivation, målsättning och att komma till skott, bland annat i tidningar som Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, och Amelia, liksom i Sveriges Radio och Sveriges Television. Han är en flitigt anlitad föreläsare på universitet och högskolor, företag, samt för behandlingspersonal inom hälso- och sjukvården.

Följ Alexander Rozental här på Psykologifabriken där han skriver om prokrastinering, motivation och målsättning.