Situationerna då vi har svårt att fatta beslut — vinnarna från vår tävling

Då var tävlingen avslutad! Vi har fått in rekordmånga svar. Ni läsare var verkligen sugna på att läsa Katarina Gospics bok Välj rätt! om beslutsfattande! För att delta var man tvungen att berätta om en situation då man har svårt att fatta beslut. Jag kontaktar vinnarna via mejl, här är deras samt några andra tävlingsbidrag. Min personliga favorit är den första.

“Jag har haft väldigt svårt för att bestämma mig för vad jag ska bli när jag blir stor. Efter många olika vändor i livet har jag nu utbildat mig till studie- och yrkesvägledare. Så nu stöttar jag andra i deras valprocesser. Ja, ni hör ju själva, jag om någon behöver boken.”
— Charlotte

“Förutom att precis som du köra “breakfast for dinner” relativt ofta så måste jag också alltid konsultera med min mamma innan jag anmäler mig sjuk från jobb, måste ha ett OK från annat håll. Känns sådär när man är 23.”
— Linda

“När jag ska boka en resa på nätet – det kostar ju rätt mycket så jag vill ju hitta den ultimata resan och boendet.”
— Helena

“Jag är grymt dålig på att fatta beslut när det är något som ska in handlas
till exempel gåbortblomma till värdinnan för middagen jag ska på, finns för mycket att välja på
och så vet jag inte vad som passar bäst, kan ta flera timmar ibland att välja en enkel
sak som vilken kruka som är snyggast till blomman jag ska ge bort!”
— Jessica

“Jag är en ung ledare för ungdomslandslaget i kanot och ställs upprepade gånger inför situationer då jag måste fatta beslut (stora som små) medan jag har press på mig från de aktiva, deras föräldrar, och övriga ledare. Jag anser mig vara lite konflikträdd, och funkar bäst då jag kan sitta för mig själv och tänka, formulera mig och sedan komma med ett resultat. Men det är tyvärr inte så ofta jag får chans till det. Men om jag vill fortsätta med mitt uppdrag och i framtiden kunna ta på mig liknande måste jag utvecklas och lära mig. Så istället för att undvika de jobbiga situationerna så mycket som möjligt vill jag lära mig att konfronteras med dem, och gå vinnande ur striden. Det för mig innebär två saker: att jag själv känner mig kompetent och har gjort ett bra val, samt att de runt omkring mig uppfattar mig som kompetent, trovärdig och förtroendeingivande.”
— Torbjörn

Läs gärna vår intervju med Katarina Gospic.