Tre anledningar till att logga sitt liv

Nyligen uppnådde jag min 2000:e check-in på Foursquare. Det innebär att jag 2000 gånger, via appen, uppgett vart jag är. Först nu har jag börjat fundera på varför jag loggar och mäter så många aspekter av mitt liv.

I över tre år har jag kallat mig livsloggare, det vill säga en person som gillar att samla in data kring sig själv. Detta innefattar alltifrån sömn, fysikaktivitet, produktivitet och blodtryck. Totalt har jag lagt ner över 4000 kronor på diverse verktyg som hjälper mig samla in data. När personer i min omgivning får höra om utgifteposten ställer de alla samma fråga: varför?

Bortsett från nyfikenhet och viljan att må bättre har jag hittat tre skäl till varför jag kvantifierar och kartlägger mitt liv.

1. Experiment: Jag är nyfiken. Jag funderar mycket på hur saker hänger ihop och vad som påverkar hur jag mår. Finns det något bättre sätt att få svar på sådana frågor än med hjälp av ett experiment med sig själv som försöksperson? Med hjälp av verktyg så som Nike Fuelband, Rescue Time och Mappiness har jag till exempel lärt mig att fysisk aktivitet korrelerar positivt med hur aktiv jag är på sociala medier. En slutsats som jag aldrig kunnat gissa mig till. Ett av mina små experiment lärde mig att jag blir mer produktiv på jobbet om jag spenderar mer tid med vänner och familj på fritiden. Du kan läsa mer om denna typ av experiment på quantifiedself.com.

2. Fotoalbum 2.0: Instagram och Flickr i all ära men för mig finns det inget roligare än att kolla igenom den data jag samlat på mig. Vart var jag när jag mådde som bäst? Vad gjorde jag den där arbetsdagen då jag upplevde så mycket flow? Tack vare min minutiösa kartläggning av mitt liv har jag hittat fler roliga sammanhang.

För den som vill skapa ett eget “fotoalbum 2.0” rekommenderar jag appen Memento. Här kan du på ett enkelt sätt samla data från appar så som Facebook, Instagram och Foursquare.

3. Visualisering: Konst har aldrig varit min grej, men det gäller inte konst baserad på mitt eget liv och min egen data. Att hitta nya och vackra sätt att visualisera livsloggarnas data känns som ett område som ständigt växer. Du som använder just check in-tjänsten Foursquare bör kolla in denna visualiseringstjänst.

Så visst låter det fortfarande lite skruvat med livsloggande och att kvantifiera sig själv. Min förhoppning är att det här inlägget kan förtydliga vinsterna med att samla in data om sig själv.

Bild: Flickr.com/digger digger dogstar

Ett svar till “Tre anledningar till att logga sitt liv”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.