Settman sätts i konstig sits: Förvåning

2007: Tv-profilen blir förstummad när han plötsligt blir ett exempel på bordellbesökare.

Det här klippet lyftes upp som ett inslag i humorprogrammet Robins under rubriken “Konstig stämning med Micke Leijnegard” och det är en rätt bra sammanfattning. Det är lite stel, obekväm stämning redan från början, när programledaren Micke Leijnegard intervjuar Peter Settman om Så ska det låta – och sedan blir det snabbt värre.

Enligt vissa är det ett skämt Leijnegard utsätter Settman för, men jag tycker nog inte att det är helt osannolikt att det, som andra menar, faktiskt är en äkta miss. Nästa inslag handlar om en roman på temat prostitution – och kanske vill Leijnegard bara göra en illustration av att det inte går att se på någon om den är sexköpare eller inte, att det kan vara “vem som helst”. 

Settmans känslor ser hur som helst väldigt äkta ut när Leijnegard säger “och så tänker ni er att vi är sådana där män som skulle kunna åka ut till lägenhetsbordeller i någon Stockholmsförort och köpa sex av unga tjejer som lurats hit från något fattigt land i öst”. Settman blir så klart helt tagen på sängen och verkar undra vad det är som pågår. 

Settman skulle säkert blivit förvånad om Leijnegard helt plötsligt använt honom som exempel på en potatisodlare eller vad som helst annat som inte har med Så ska det låta att göra. Men nu blir reaktionen extra stark eftersom orden som för Settman dyker upp helt oförklarligt är laddade med så starka associationer. 

Att förändra associationer man har till ord är något som man arbetar aktivt med i vissa former av psykoterapi. Till exempel kan man genom att låta en klient upprepa ett känsligt ord gång på gång till slut förvandla det till något som bara är ett ljud – tomt på  associationer. Processen kallas inom Acceptance and commitment therapy kognitiv defusion.

Av: John Airaksinen