VD ber om ursäkt för produkter som orsakat dödsfall: Medlidande

2008: Livsmedelsföretagets chef beklagar sorgen och men har svårt att förmedla känslor.

Det måste vara ofattbart tungt att bära ansvaret för människors död och smärta. I det här klippet försöker Maple Leaf Foods VD Michael McCain be om ursäkt till den kanadensiska befolkningen för den skada som hans produkter orsakat. Det som gör det här klippet är intressant för mig är skillnaden mellan vad McCain säger med ord och vilka känslor hans kroppsspråk förmedlar.

“Ord kan inte beskriva hur ledsna vi är för ert lidande” säger McCain och tyvärr har McCain även svårt att uttrycka hur ledsen han är med kroppsspråk och ansiktsuttryck. Jag förstår att uppgiften är svår och jag tvivlar inte på att Michael McCain känner medlidande, men jag undrar ändå om inte budskapet hade kunnat förmedlas på ett mer genuint sätt?

annakaver

Psykologen Anna Kåver skriver i sin bok om att uttrycka empati

Hur svårt är det inte att trösta och vara empatiska när vi inte förstår en annan människas smärta? /…/För att få ut det du vill ha i samvaron med andra behöver du kunna uttrycka dig om ditt inre, i synnerhet om dina känslor. Ju tydligare du är, desto lättare blir det för andra att förstå dig./…/ När vi använder ord och kroppsspråk för att beskriva våra upplevelser, ökar chansen att andra förstår oss. Har du tänkt på hur dina känslor också kan bidra till tydligheten i ett budskap som du är angelägen om att få fram? Känslor förstärker ditt budskap. Det är mycket lättare att få andra att förstå att du är arg när du också känner dig arg. Likaså är det betydligt lättare att få andra att förstå din sorg när du verkligen känner dig ledsen. Och det är definitivt lättare att nå fram med din glädje när du känner dig glad. Varför? Jo, kroppen talar här sitt tydliga språk. 

Av: Linda Backman