Planeringsfällor och fysiska träffar — höjdpunkter från vårt träningsprogram

Det har varit ännu en händelserik vecka i våra träningsprogram. Just nu pågår två omgångar i vårt program Sluta Skjuta upp, lyckolabbet är inne på sin andra omgång och det samma gäller för vårt program i kreativitet. Dessutom kommer vi köra vårt program i beteendeekonomi för hela 30 personer på Folksam från och med nästa vecka. Mycket kul alltså, här kommer ett axplock från veckan som gått.

Deltagarna i Sluta skjuta upp fortsätter att hitta fokusfiender och att få in vanan av att arbeta fokuserat.

Att bli beroende av notifications
Jag har redan stängt av notifikationen om mail i datorn och oftast så komemr det inga sms på mobilen, så jag ser detta inte som ett problem. För att vila när jag kommer hem så passar jag dessutom på att stänga av så att det inte komemr in några nya mail på mobilen under kvällen
~ Deltagare, Sluta skjuta upp

Arbeta ostört i 25 minuter
Jag har kört efter detta system nu 2 dagar, hade lite svårt i tisdags att hålla hela dagen. Pga mycket som störde. Och att jag faktiskt var inne i ett gott flow. :-) idag blir det nya friska tag, och ett försök till att ta till mig de nya vanorna.
~ Linus Ekenstam, Copygram

Vilken är din största fokus-fiende?
1) Kollar mailen hela tiden 2) Kommer på saker jag borde göra/glömt göra 3) Kollegor som pratar 4) Möten som startar inom 5-10 minuter 5) Papper på mitt skrivbord 6) Chat
~ Paulina Davidsson, Avalanche Studios

Jonas skrev för en tid sedan en bloggpost om den så kallade Planning Fallacy, det vill säga vår oförmåga att kunna planera realistiskt. Inlägget har nu blivit en del av vårt program i kreativitet. Här är några exempel på hur deltagarna känner igen sig i planeringsfällan:

Tunnel genom Hallandsåsen
“Oj så jag känner igen mig”
~ Deltagare, Idéfabriken

Tunnel genom Hallandsåsen
“Detta var huvudet på spiken! Men vad var lösningen, att själv försöka se på saken utifrån eller att ta in en utomstående? Mycket intressant iallafall!”
~ Therese Edberg, UR

Tunnel genom Hallandsåsen
“Känner helt klart igen mig. En annan planeringsfälla är den snälla frilansaren. Som säger “ja” till omöjliga dead lines och själv avrundar ner all tidsuppskattning. Med resultat att man levererar sent, sliter sitt hår och jobbar gratis på kvällar och helger. Been there, done that”
Boris Kehr, Ziggy Creative Colony

Slutligen vill jag också lyfta fram att vårt träningsprogram lett till en fysik träff! Det var Boris från Ziggy Creative Colony som tog initiativet att bjuda in de andra deltagarna, via Viary, till en så kallad krunch. En krunch är en lunch mellan personer från olika yrken, en chans att se på saker från ett annat perspektiv och för att diskutera kreativitet. Så här skrev Boris efteråt:

Gå på en krunch
“Trevlig lunch/krunch med Therese och Maria på Vapiano. Vi jämförde hur man jobbar med kreativiteten på våra resp arbetsplatser. När det är bra resp mindre bra att vara visionär och super kreativ.
~ Boris Kehr, Ziggy Creative Colony

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.