Confirmation bias — så underviker du världens vanligaste tankefel

Confirmation bias, troligtvis en av de vanligaste tankefelen vi människor gör. Begreppet syftar på vår svaghet att notera sådant som stärker vår övertygelse om något. Personligen så tycker jag att rapparen Kanye West är ett geni och jag tycks gång på gång stöta på argument som stärker min tes. Hur kan någon ens få för sig något annat? Bevisen på hans genialitet är ju överallt. Problemet är förstås att jag drabbats av confirmation bias vilket gör mig extra uppmärksam på allt som talar för Kanye West.

Forskaren Valdis Krebs undersökte inför presidentvalet 2008 köptrender på bokhandeln Amazon. Valdis kunde visa att de som köpte böcker som talade gott om Obama främst var personer som redan stöttade honom. Motsatt sak gällde för personer som stödde McCain. Båda lägren köpte alltså snarare böcker som bekräftar deras åsikt snarare än böcker som gav dem en objektiv bild av situationen.

Confirmation bias drabbar oss hela tiden men som tur är finns det ett enkelt knep du kan ta till för att undvika den. Istället för att söka information som stärker din åsikt om något så ska du göra precis tvärtom. Likt en forskare ska du istället leta efter bevis som motbevisar din uppfattning. Är du och din arbetsgrupp överens om hur ni borde agera i en viss situation? Innan ni agerar på er övertygelse bör du ta en vända och söka efter information som motbevisar er övertygelse.

Glöm aldrig att vi omedvetet sållar bort sådant som går emot våra åsikter. Att övervinna denna svaghet kräver alltså en medveten ansträngning.

Bild: flickr.com/aktivioslo