Blir Tokyo platsen för vårt första utlandskontor?

Efter två dygn i Tokyo är jag redan övertygad om att vi måste öppna ett kontor här i framtiden! Att man är lika engagerad i ny teknik och att hitta smarta innovativa lösningar, som man är vid att allt ska vara roligt utfört, gärna med någon form av gullig tecknad figur – det känns som en miljö som passar Psykologifabriken hehe!

Jag kommer vara här i tre veckor, mest för att uppleva stan och jobba på distans (vilket visade sig funka utmärkt när jag var tre veckor i Ghana i vintras. Tack Basecamp & Highrise!) men kanske blir det någon artikel till Modern Psykologi också. Det finns helt klart spännande fenomen att betrakta ur en psykologisk vinkel – allt från virtuella flickvänner till Nintendo DS till arkadspel som går ut på att man är magister i ett klassrum och ska välta sin kateder över så många störiga små barn som möjligt… Det senare såg jag en mycket förtjust tonårstjej spela i elektronik/manga/spel-området Electric City igår kväll. Fascinerande.

Och så finns det ju delar av kulturen som inte bara är knasiga utan också rätt intressanta och inspirerande – bland annat gaman, inte helt olikt acceptans, som Hoa redan skrivit om efter sin tid i Tokyo.

Nu ska jag åka monorail till en ö gjord av sopor!

8 svar till “Blir Tokyo platsen för vårt första utlandskontor?”

 1. Niklas skriver:

  Jag lägger min röst på Tokyo! Kul att du rapporterar om dina upplevelser John och bigup för den fina bilden!

 2. Emmelie Carlsson skriver:

  Jag gillar den personliga och korta rapportering, det är precis vad jag orkar läsa så här på morgonkvisten :) Ser fram emot fler reflektioner!

 3. John skriver:

  Niklas> Haha din röst är registrerad!
  Emmelie> Kul att du gillade det, det kommer bli lite mer sånt här på bloggen framöver.

 4. Mattias Wretman skriver:

  Japanska psykologer kämpar ju också för att bryta sig los ur gamla dogmer och etablera mer evidensbaserade behandlingar inom den kliniska sektorn. Traditionellt är de flesta psykologer i Japan, som jag förstått det, jungianer!

  Ska bli intressant att höra hur de ligger till på den organisationspsykologiska delen.

 5. John Airaksinen skriver:

  Mattias> Ja!! Jag tror det finns supermycket man skulle kunna göra här på den kliniska fronten, bland annat just för att vissa principer i ACT kan ligga rätt nära tankar som redan är etablerade i kulturen.

  Och vi är ju väldigt intresserade av att jobba med värderingar på organisationer, så samma sak där – värderingar, ACT – tillämpad med ny teknik -> kan bli en hit för den japanska marknaden! Eller åtminstone värt att undersöka. UPS kanske jag inte borde skriva med tanke på att vi håller på att starta upp ett nytt bolag med just den inriktningen :)

  Fast å andra sidan är det i Psykologifabrikens värderade riktning att inte vara så hemliga med grejer så….

  Nu är det iaf fredagkväll och jag ska iväg och äta middag!

 6. Alexander B. R. skriver:

  Jag förmodar att du också passar på att göra en observationsstudie i karaoke?

 7. Oskar Henrikson skriver:

  Berätta mer om jungianerna Mattias!

  Ja, John, hemligheter är tråkiga och passé! Du får skriva om det nya bolaget istället! Det enda företaget som jobbar med hemligheter med stil är väl ändå Apple? Vi andra tycker jag kan köra på transparens.

 8. John Airaksinen skriver:

  Alexander> Redan genomfört!
  Oskar> Hehe ja, Apple är undantaget som bekräftar regeln!
  Nya bolaget handlar om att skapa digitala redskap åt psykologer, organisationskonsulter och andra som jobbar med psykologi. I första skedet haha!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.