Twilight-fansen triggar varandras känslor: Hysteri

2009: Danska tonåringar smälter samman i en enda tjutande organism.

När de danska fansen äntligen får se den dyrkade kärlekshistorien på bio blir stämningen närmast hysterisk. Vampyrbokserien Twilight, som handlar om kärleken mellan tonårsflickan Bella och vampyren Edward, var redan en storsäljare bland tonåringar. När bokserien sedan filmatiserades blev det naturligtvis succé direkt. I Sverige kraschade SF:s sajt när de släppte biljetterna till den andra filmen i serien, New Moon.

Jag var själv på premiären av New Moon. Jag misstänkte att jag skulle vara för gammal för att dras med i den värsta hysterin, och jag har inte följt bokserien. Mina förväntningar på biobesöket var minst sagt låga och jag fasade för att dela biosalongen med tusen skrikande tjejer. 

Mina farhågor kunde inte varit mer fel! Redan innan filmen börjat var stämningen på topp. När filmen sedan började rulla agerade Twilightpubliken som en enda stor, skrattande, skrikande och suckande organism. För mig som aldrig varit på en fotbollsmatch eller något liknande var det var det häftigt att få ta del av en så intensiva. Fansens engagemang förstörde inte upplevelsen – utan gjorde en medelmåttig film till en fantastisk känsloupplevelse för mig!

Forskare menar att behovet av att dyrka något som vi upplever som större än oss själva, så som fansen dyrkar kärlekshistorien i Twilight, är ett grundläggande mänskligt behov. Professor Adam Galinsky, expert på etik och socialpsykologi på Kellogg School of Management på Northwestern University, menar att kändisdyrkan är ett adaptivt och funktionellt sätt att känna social samhörighet. Läs mer om psykologin bakom kändisdyrkan här.

Tack till David Löfvendahl som tipsade om klippet! 

Av: Linda Backman