Så använder du musikspelaren som fjärrkontroll för känslorna

Bli uppmärksam på dina känslor och hur de låter på din musik spelare. Ofta är känslorna bara ett diffust moln som susar omkring i kroppen och sinnet, ibland spelar de huvudrollen i ditt tänkande.
Lär dig reglera, hantera och leva med alla känslor med hjälp av din egen musikspelare.
Betinga låtar för att optimera ditt känsoläge när du behöver. Öka, minska eller byt ut känslor som du vill. Gör så här:

1. Lyssna igenom din skivsamling eller musiklista. Notera vilka låtar/skivor som känns på vilket sätt hos dig. Undvik enkla polariseringar av typen ”bra/dåligt”, försök att se nyanserna i ditt känsloliv. Tips på känsloetiketter som du kan använda dig av: nyfiken, kreativ, framtidsoptimistisk, pirrig, irriterad, förbannad, förälskad, flörtig, framgångsrik, melankolisk, söndagskänslig, stark, liten, stor, fundersam, effektiv, noggrann, mäktig, positiv, förvånad, överraskad. När du lyssnar och namnger olika låtar med olika känslolägen bekräftar du din egen känsla. Det är som att du säger; ”Okej, här är den känslan, så här känns det, det är okej.” Det kan hjälpa dig att öka ditt känslospektrum. I stället för att bara ha två lägen: bra eller dåligt, har du kapacitet att skilja mellan tusentals nyanser, och med musikspelarens hjälp blir det ett nöje.

2. Skriv ned på en lapp vilka låtar som får dig att känna på ett visst sätt. När du vaknar en morgon och inte riktig vet hur du mår, välj ut den låtlista som får dig att känna på önskvärt sätt och lyssna på den. Låt dig själv uppfyllas av känslan. Det kan kännas som att du försöker lura dig själv. Tänk i stället att du väljer vilka känslor du vill umgås med av alla som finns i ditt känslogalleri.

3. Ta kontroll över känslorna. Det betyder inte att det är bra att tränga undan negativa känslor, däremot kan det vara skönt att styra vilka tankar som är konstruktiva att umgås med. Skruva upp volymen på de hjälpsamma tankarna (och låtarna!) och sänk volymen för dem som gör dig trött, passiv eller deppig. När du känner dig trött och ledsen på väg hem efter en tuff arbetsdag och vill ställa om ditt känsloläge kan du först lyssna på en ledsen låt för att bekräfta din känsla. Men i stället för att gräva ned dig ytter ligare i irritation eller trötthet, välj sedan en låt som förmedlar en mer konstruktiv stämning. Släpp taget om de negativa tankarna utan att förtränga dem.

4. När du vant dig vid att styra dina känslor med musikspelaren som fjärrkontroll kan du ta det ett steg längre. Använd endorfiner som du får ut av exempelvis ett hårt träningspass, sex eller eller andra starka känsloupplevelser. Lyssna på en utvald låt precis när endorfinerna strömmar som mest. Upprepa ett antal gånger. Nu har du betingat låten, nästa gång du lyssnar på låten kan känslan du fick av endorfinerna infinna sig utan att du behöver springrundan som utlösare.

Text: Linda Backman & Jenny Rickardson
Foto: skippyjon/Flickr.com

4 svar till “Så använder du musikspelaren som fjärrkontroll för känslorna”

 1. Tore skriver:

  Har ni några tips för vad man kan tänka på för att inte avbetinga associationen mellan musiken och känslan?

 2. Linda skriver:

  Tore: Nu kommer ett långt resonemang som är mer erfarenhetsbaserat än teoretiskt hållbart..
  jag brukar vara hålla mig från att spela vissa låtar vid tillfällen då jag inte hinner tänka/känna känslan ordentligt: tex. så brukar jag lyssna på T.I “A better day” när jag är trött, lessen och känner mig i behov av peppning. Jag brukar lyssna på den på vägen hem, när det är dags för vila eller nåt kul om det till exempel varit en hård dag på jobbet. Däremot håller jag mig ifrån att lyssna på den om jag känner mig hopplöst nere (dvs inte på väg upp igen utan kvar i tröttheten ex på jobbet) . Jag väntar alltså med låten till det finns naturliga förstärkare i miljön typ jobbig dag :( —-> går hem och tänker att jag jobbat hårt och att det ska bli skönt att vila/träffa kompisar/träna —> lyssnar på A better Day medan jag tänker bra, balanserade grejer —> blir tröstad o lite glad samtidigt som jag ju är på väg mot nåt kul/trevligt. Då har jag betingat låten med balanserade tankar och tröstande känslor!

 3. Oskar Henrikson skriver:

  Jag tror det även håller teoretiskt!

  Man skulle kunna se det som att man “laddar” (betingar) och “laddar ur” (avbetingar) kopplingen. Ju mer man använder en peppande låt i ledsna situationer, desto större är ju risken att associationen övergår till ledsna saker.

  I ditt exempel, Linda, så motverkar du avbetingning genom att inte helt förlita dig på låten.

  Man kan ju även arbeta med flera låtar parallellt, ladda aktiviteter och tidpunkter etc. Jag testade ett tag att fira arbetsdagens slut genom att lyssna på musik!

 4. Tore skriver:

  Tack för era svar! Jag har själv märkt att jag avbetingat musik som betytt mycket för mig. Jag får återvända till den och börja på nytt. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.