Appen som gör det till ett nöje att betala

Som jag skrev förra veckan så finns det ett par mer och mindre innovativa knep för att reducera den “smärta” som människor upplever varje gång de betalar för något. “The pain of paying” är en gåta som beteendeekonomer länge försökt lösa och nu verkar det som att det krävdes en webbentreprenör för att knäcka nöten.

Square är ett företag som tagit fram ett verktyg som förvandlar din smartphone till en kassaapparat. Med sin nya tjänst Square Card Case verkar det som sagt att de löst problemet med “the pain of paying”. Dels så förflyttar de betaltillfället till framtiden men de gör det också till ett tillfälle för dig att visa din status då alla ser att du är en stammis på just detta ställe.

Jag vill förtydliga att jag inte får betalt av Jack Dorsey eller någon annan på Square. Gör man en grym tjänst så förtjänar den att bli uppmärksammad och Square Card Case verkar vara just en grym tjänst. Jag hoppas verkligen att alla beteendeekonomer där ute sätter tänderna i detta nya sätt att betala på. Vad tror ni att tjänster som Card Case kommer att leda till?

5 svar till “Appen som gör det till ett nöje att betala”

 1. John Airaksinen skriver:

  Med risk för att öka min konsumtion betydligt måste jag ändå säga: Extremt peppad på att skaffa nota på alla mina favvoställen!

 2. Anonym skriver:

  Spinner vidare på det förra inlägget, pain of paying och willingness to pay: en vidareutveckling av appen vore kanske att lägga till några virtuella sedlar och mynt, som användaren flyttade och som faktiskt försvann från displayen. Då skulle användaren mer konkret se pengarna försvinna från kontot, och eventuellt agera annorlunda och minska sin willingness to pay ( fast det är troligen inte vad handlarna vill…)

 3. Niklas Laninge skriver:

  Mycket bra förslag Jonas! Som du säger kanske inte vad handlarna vill men det borde finnas fler tjänster som faktiskt visar på ett konkret sätt hur våra pengar försvinner. Tycker alltid att det är lika skrämmande när man gör en garderobsrensning och upptäcker vad mycket saker man köpt på sig…

 4. Niklas Ström skriver:

  Det verkar som om det dyker upp en hel del appar för betalning med mobiltelefonen. Skulle inte google ha någon tjänst för det btw? Men håller med Jonas. Ett sätt som tydligt illustrerar hur mycket pengar man gör av med skulle vara utmärkt för mig. Jag brukar betala med just kontanter för “att se” hur mycket jag konkret gör av med. Med en sådan lösning skulle även jag kunna betala via mobilen.

 5. John Airaksinen skriver:

  En ganska spännande tjänst i det här fältet är banken Simple, som bland annat har som första siffra man ser på internetbanken och i mobilappen: Safe to spend, en summa som avspeglar hur mycket du tryggt kan spendera, kontrollerad av variabler som betalningar som kommer. En mycket bättre siffra att se än t ex vad som finns på kontot just nu. 

  Kolla in det här: http://www.simple.com/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.