Bankomat på krogen=en bärtz till?

Klockan är 20 minuter i ett då bartendern ropar ut de välbekanta orden “sista beställningen”. Du känner efter i fickan och mycket riktigt, där ligger det tre tjugolappar kvar från den där femhundralappen du tog ut i början av kvällen. Kommer du lägga dessa på en till öl? Psykologiskforskning visar att du troligtvis kommer att göra detta.

Varje gång vi betalar för något så upplever vi vad som kallas för “the pain of paying”, det vill säga en smärta vi känner vid betalningstillfället. Ponera att kostnaden för en öl orsakar 2x på vår subjektiva smärt-betala-skala. Näst gång vi köper en öl så orsakar detta köp åter igen 2x på vår smärt-betala-skala och så vidare. Efter fyra öl så skulle vi alltså fått utstå 4*2x smärta. Det intressanta med denna skala är att smärtan som kommer med ett köp inte ökar linjärt utan mattas av ju större köpet är. Den största upplevelsen sker i början, det vill säga när man går från att betala noll kronor till att betala nått. Därefter så minskar denna upplevda smärta, något som kan förklara fenomenet shopping spree på ett ganska bra sätt. Ju mer vi handlar för desto mindre smärta orsakar köpen på vår smärt-betala-skala. Detta är något som beteendeekonomer känt till under flera decennier nu, ni som läst tidigare inlägg känner troligtvis igen detta som en av de viktigaste slutsatserna från prospektteorin.

För ett tag sedan så skrev Dan Ariely ett blogginlägg där han föreslog att människor borde bli bättre på att utnyttja denna princip när de äter på restaurang. Eftersom störst smärta upplevs när man går från att betala noll kronor till nått så bör det alltid vara en person i sällskapet som tar notan. Istället för att dela upp smärtan bland alla som ätit är det en person som får ta allt. Denna upplevda smärta av att betala kommer som sagt att vara mindre än den hade varit om man slagit ihop den sammanlagda smärtan för alla i sällskapet om alla betalt var för sig.

Här börjar det bli snurrigt… Jag kom dock på en tillämpning av denna teori efter en sen krogkväll och jag skulle gärna höra om ni tror att det ligger nått i min tillämpning. Jag har stött på flera krogar nu som väljer att sätta in en egen bankomat istället för att ta emot kortbetalningar. Detta leder till att man då  tar ut en större summa pengar (tar en stor förlust) istället för att göra många mindre köp (många små förluster). Min tes är att detta skulle få oss att konsumera mer på krogen eftersom vi slipper dela upp “the pain of paying” på många små tillfällen. Givetvis har jag ingen data som stödjer min tes men min erfarenhet är att jag spenderar mer om jag tagit ut pengar i förväg. Vad är din erfarenhet? Är bankomater på krogen en briljant tillämpning av beteendeekonomiska lärdomar eller är jag ute och cyklar? Om någon från krogbranschen har lust att kasta lite ljus på situationen så får ni gärna droppa lite siffror….

Bild: flickr.com/cmbellman

6 svar till “Bankomat på krogen=en bärtz till?”

 1. Stoffe skriver:

  Har inga siffror att dela men nog är det så att gästen ofta handlar upp hela uttaget innan kvällen är slut. Detta gör även att chansen för betydande dricks ökar, om gästen inte hunnit dricka upp hela pengen. / I Branschen

 2. Nikals Laninge skriver:

  Nice! Tack för inblicken Stoffe :) Ja det blir ju betydligt lättare att dricksa när man betalar kontant vilket jag uppskattar!

 3. Har för mig om att Ariely (eller möjligen Jonah Lehrer) nämner att människor är mer benägna att spendera ju längre ifrån de fysiska pengarna de befinner sig (det känns lättare att betala 10 000 med ett kreditkort, än att hiva över 10 000 i sedlar till kassörskan) och det talar ju emot din tes…

  Alltså, om the pain of paying blir mindre då vi inte ser pengarna försvinna, borde krogägarna vilja att vi betalar med kort?

  Kanske de två fenomenen tar ut varandra, och gör att vi spenderar allt för mycket pengar på krogen, hur vi än försöker att gardera oss?!

 4. Nikals Laninge skriver:

  Mycket riktigt Jonas, läs: http://web.mit.edu/simester/Public/Papers/Alwaysleavehome.pdf

  Skrev detta igår om en tjänst som verkligen gör så att vi ser pengarna mindre. Kolla in den här: https://www.psykologifabriken.se/pain-of-paying/

 5. John Airaksinen skriver:

  En liten spekulation, eller iaf som jag upplever det: Det är en skillnad mellan att gå runt med kontanter i plånboken och använda det som främsta betalmedel, och att i vanliga fall använda kreditkort men att ta ut kontanter för ett specifikt ändamål, som en krogkväll. 

  I det första fallet blir kontanterna ett sätt att tracka sin totala konsumtion – och då känns varje betalning mer än om man använder kreditkort. 

  I det andra fallet blir det snarare än upplevelse att pengarna redan är placerade i det mentala kontot för “bärs och järn” när man tar ut dem, då hamnar “pain of payment” i ögonblicket de tas ut i bankomaten snarare än i köpögonblicket i baren. 

  Det är som sagt bara min upplevelse, men jag tycker verkligen det är en skillnad!

 6. Niklas Laninge skriver:

  Extremt bra argument och jag tror verkligen att många just har ett konto för “bärs och järn”!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.