När jobbet försvårar din sömn

Din förmåga att sova gott om natten har ett starkt samband med hur din dag ser ut. Beroende på hur aktiv du är dagtid så påverkas dina möjligheter att somna på kvällen. Motsatsen till sömn är aktivitet, och genom att hålla dig igång så blir kroppen pigg och alert. Detta är en väldigt bra egenskap när det handlar om att få saker och ting gjorda under en arbetsdag, men kan däremot ställa till stora problem när det väl är dags att sova. Genom att hålla dig sysselsatt och ständigt vara på språng höjs nämligen aktivitetsnivån i kroppen. Även om du har varit vaken tillräckligt länge för att du egentligen ska kunna lägga dig kan det då bli svårt att somna. Stress, alltför många bollar i luften, och ett högt arbetstempo riskerar därför att ställa till stora problem för din förmåga att sova, i synnerhet i ett samhälle där gränserna mellan jobb och fritid alltmer suddas ut.

En nyligen genomförd undersökning av fackförbundet Unionen visar att förhållandena under vår arbetstid lätt kan ställa till det för vår sömn. En fjärdedel av de cirka ettusen tillfrågade deltagarna svarar att de upplever sig ha sömnsvårigheter relaterat till deras jobb. Samtidigt pekar mycket på att dagens gränslösa arbete orsakar ytterligare problem genom att många människor tar hem arbetsuppgifter de annars skulle ta itu med på kontoret. Nästan 45 procent av de tillfrågade medger att de är tillgängliga i jobbet även efter arbetstid, något som påverkar kroppens naturliga tillfälle att varva ner.

Ett stort bekymmer med att arbeta hemma är att vi fortsätter att hålla oss aktiva även efter att arbetsdagen är slut. Inte sällan innebär detta att vi också tar itu med våra arbetsuppgifter i sovrummet och sängen. Att jobba i det rum där vi vanligtvis sover ställer dock lätt till med problem. Dels aktiveras kroppen och vi får svårare att sova, dels börjar vi förknippa sovrum och säng med att vara pigga och alerta. Inom psykologin kallas detta för betingning, vilket betyder att vi lär oss förknippa två saker genom association. Genom att upprepade gånger jobba i sängen blir denna koppling starkare, och det kan sluta med att enbart sovrummet försätter kroppen i högvarv.

Att bryta denna trend behöver däremot inte vara svårt. Det gäller först och främst att sovrummet åter blir en zon tillägnad sömn. Om du upplever att det är svårt att sova kan det därför vara bra att sluta jobba, se på teve, eller läsa i sängen. Ifall du bor litet kan det räcka med att utföra dina sysslor i en annan del av rummet, och att inte använda sängen alls under dagtid. När det gäller din aktivitetsnivå på dagen kan det vara värt att försöka varva arbete med återhämtning. Regelbundna och oinskränkta pauser, avslappningsövningar eller mindfulness, samt tydliga gränser mellan jobb och fritid är alla exempel på enkla åtgärder för att reducera din aktivitetsnivå.

Foto: http://www.flickr.com/photos/melloveschallah

Under sommaren fokuserar vi extra mycket på sömn. Vårt systerföretag Hoa’s Tool Shop har nyligen släppt en sömn-app som du hittar i App Store under namnet Sömnformeln. Ladda ner den och lägg in de tips du vill testa.