Kanye West stormar scenen: Upprördhet och ånger

Hiphopstjärnan och superproducenten Kanye West är ökänd för att inte kunna hålla sina känslor i styr. Under MTV:s European Music Awards 2007 blev han så upprörd över att ha förlorat bästa video-priset till Justice vs Simian att han sprang upp på scenen under deras tacktal och skrek att hans video minsann kostat en miljon dollar att producera och att Pamela Anderson var med i den.

Under MTV Music Awards i New York för ett par veckor sedan gjorde han en repris och sprang upp på scenen när countrysångerskan Taylor Swift tog emot pris för årets bästa video, avbröt hennes tacktal och sade att priset i stället borde gått till Beyoncé – som enligt honom inte bara gjort årets, utan årtiondets bästa video. I en intervju med talkshow-värden Jay Leno efter galan uttryckte Kanye West stor ånger över sitt beteende.

Kanye West skulle troligen ha stor glädje av att testa strategier i att hantera starka känsloimpulser. En viktig del i en sådan strategi kan vara att lära sig att styra om sin uppmärksamhet.

annakaver

Tips från psykologen Anna Kåver

Styr, för en kort stund, din uppmärksamhet och ditt fokus till något annat än det som utlöser känslan: se dig omkring i rummet eller där du är, beskriv detaljer och olika aspekter av föremål och personer i omgivningen. Fantisera om något positivt. Läs om alla stegen i den här känslostrategin i Himmel helvete och allt där emellan.

Om Kanye gått i terapi efter debaclet under European Music Awards 2007 hade han kanske kunnat luta sig tillbaka i stolen när han kände upprördheten välla upp i honom efter att Taylor Swift fått priset, ta in Lady Gagas Star Wars-outfit och alla andra fascinerande intryck i den mäktiga galasalen – och sedan börja fundera lite på hur kul det skulle bli att gå på efterfesten?

Av: John Airaksinen