Kungen blir påkommen med att smygröka: Skam och överrumpling

Kung Carl Gustaf hänger vid buffébordet efter Nobelfesten med en cigg i mungipan när han överraskas av en journalist. När kameran dyker upp avslöjar kungens blick att han inte känner sig helt bekväm med att bli filmad i ett så avslappnat skick, rökandes till och med.

Jag gillar det här klippet starkt. För det första är jag inte van att se kungen så mänsklig. För mig framstår kungafamiljen nästan som porslinsdockor i en souveniraffär, behärskade och kyliga. Här syns det tydligt att kungen är trött på att besvara artiga frågor, “säkert” blir hans kortfattade svar på den intetsägande frågan om huruvida Nobelfesten var trevlig. När jag ser kungens tafatta reaktion på att bli avslöjad som smygrökare, ger det en föraning om vilken press han befinner sig under. Allt annat än perfekt är en skandal för Kung Carl Gustaf.

annakaver

Psykologen Anna Kåver om skam

Skammens funktion är att hålla dig på mattan, att inte göra sådant som är socialt oacceptabelt, inte överskrida sociala regler och normer. Skammens impuls vill få dig att avbryta beteenden, gömma dig och gå undan. Om du ljuger för andra om vem du är och vad du kan och lögnen uppenbaras, skäms du förmodligen. Skammen vill tala om för dig att sluta med ljugandet. Om du inte gör det, äventyrar du din status i sociala sammanhang. Vi kan förstås också känna oberättigad skam för sådant som är helt i sin ordning och normalt.

Av: Linda Backman