Du trodde att du var smart…

…men det var du inte. Jag läser utredning och testmetodik just nu och fick ju reda på de skrattretande låga korrelationen mellan uppskattad och faktisk intelligens:

0.30 (där 1 är en fullständig korrelation).

Alltså, hur smart du tror att du är har mycket lite att göra med ditt faktiska resultat på ett “objektivt” psykometriskt test (t ex WAIS II).

Någon som vill utmana mig? Jag utför just nu WAIS-tester (som övning), så om du vill uppskatta din intelligens högt och sedan bevisa det, hojta till.

(Meyer et al 2001)

11 svar till “Du trodde att du var smart…”

 1. Valter skriver:

  Jag tippar att min intelligens är 104. Du får testa mig anytime.

 2. Jonas skriver:

  Nåja, där särskiljer du ju inte mellan intelligens och iq. Att dessa begrepp skulle betyda samma sak är ju omstritt.

 3. Linda skriver:

  Jonas: självklart sätter jag inget liikhetstecken mellan intelligens och IQ, det lär man sig ju i småskolan att inte göra. Jag ville bara raljera lite över att folk tenderar att överskatta sina kognitiva förmågor. Bra idé förresten ; jag ska skriva en bloggpost om senaste nytt om IQ. Jag har faktiskt omvärderat begreppet lite efter den här kursen. Förut trodde jag att IQ mest var för de som ville gå KTH. Nu har jag förstått hur viktigt god problemlösningsförmåga och logik är för alla delar av livet, relationer, arbete, lycka och studier.

 4. Linda skriver:

  men okej jag satte ju ett likhetstecken :)

 5. Jonas skriver:

  Okej :).

 6. Arvid skriver:

  Men alltså… På länken du skickade är ett av deltesten:
  Allmänbildning, till stor del kulturspecifik.

  Jag har aldrig förstått hur intelligens (eller snarare det som jag trott att “intelligens” betyder) hänger samman med allmänbildning? Hur gör man ett test kring allmänbildning, utan att det blir otroligt subjektivt?

 7. Linda skriver:

  Arvid: jag vet, den delen är dessutom undermålig inom 5 år. Den testar en massa grejer som nästa generation aldrig borde lära sig utantill: det kommer att vara mycket mer effektivt att googla, eller åtminstone att veta hur / var man ska hitta information.

  Allmänbildningsdelen i testet kommer snart bara mäta ålder :)

 8. Uffe skriver:

  Genom att Googla blir man allmänbildad ;-)

 9. AB skriver:

  Snubblade faktiskt över detta inlägg via google :) Är säkerligen lite sent ute dock gjorde jag mitt WAIS test samma år som ditt inlägg. Vet inte men om du är intresserad av mitt resultat men om det vore så kan du hojta till. Mvh AB 

 10. Christina skriver:

  Nackdelen med internet är att det är fullt med sumpade chanser. Dammit. Det här borde jag ha sett för ett decennie sedan =D

 11. Linus skriver:

  Jag tror att jag har 145+ Std. 15 eller möjligen lider jag av Dunning-Kruger.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.