Borde Steve Jobs ha fått jobbet på Atari?

Kan och bör man mäta social kompetens i rekrytering?

Från Åsa K Hedlund, personalvetare.

Steve Jobs verkar ha varit socialt inkompetent. Den nu avlidne grundaren av företaget Apple beskrivs, i Walter Isaacsons biografi, som väldigt osmidig. Den unge Jobs sökte vid ett tillfälle arbete hos datapelskonstruktören Atari, mest känd för sitt avskalade pingpongspel Pong. På Atari visste de inte vad de skulle göra med den sandalklädda och illaluktande avhopparen från Reed college: “Vi har en hippie i lobbyn, han säger att han inte tänker gå förrän vi anställt honom. Ska jag ringa polisen eller släppa in honom?”. Chefsingenjören Al Alcorn svarade att han skulle släppas in.

Förmodligen hade Alcorn inga strukturerade metoder till hands vid rekryteringen av Jobs. Idag  hade han kanske valt personlighetstest och kompetensbaserad intervju för att mäta social kompetens. Personlighetstestet skulle förmodligen avslöjat att Jobs ville få sin vilja igenom och inte var överdrivet intresserad av andras åsikter. Resultatet från den kompetensbaserade intervjun skulle kunna ge information om hur han hanterat tidigare sociala situationer på arbetet. En typisk fråga skulle kunna vara “Berätta om någon gång då du hade svårt att arbeta i team”.

Det skulle vara fullt möjligt att, till viss del, mäta Jobs sociala kompetens. Men borde Alcorn gjort det? Frågar du Ingrid Tollgerdt-Andersson, doktor i ekonomisk psykologi och författare till boken “Kemi och attraktion”, får du säkert ett nej till svar. Hon tycker att social kompetens är helt avgörande men inget man behöver mäta. Hon menar att chefer rekryterar på magkänsla och gör rätt i det. Frågar du Liisa Keltikangas-Järvinen, professor i tillämpad psykologi vid Helsingfors universitet får du säkert ett fnys till svar. Hon tycker social kompetens är kraftigt överskattat och menar att yrkeskunskapen är det som ska vara i fokus. Frågar du mig svarar jag nja.

I en välkänd genomgång av vilka rekryteringsmetoder som fungerar bäst placerade forskarna Schmidt och Hunter år 1998 begåvningstest högst på listan. Tätt följt av arbetsprover och den kompetensbaserade intervjun medan personlighetstest och ostrukturerade intervjuer kommer längre ner. Begåvning och faktiskt färdighet kommer i första rummet. Jag ger Liisa “jobba hårt “ Keltikangas-Järvinen mer rätt än Ingrid “Gå på magkänslan” Tollgerdt-Andersson. Om arbetet kräver social kompetens som en färdighet, då säger jag ja till att mäta det, annars nej.

Var det viktigt för den blivande dataspelsingenjören Steve Jobs att ha social kompetens? Nej. Alcorn rekryterade Jobs för sin intelligens och sitt driv och räddes inte att han luktade illa och var otrevlig. Alcorn såg till att Jobs fick arbeta nattskiftet så att han inte behövde interagera med andra. På Atari lärde sig Jobs uppskatta enkelheten i deras spel. Spelen hade ingen manual och de enda instruktionerna som fanns för science fiction-spelet Star Trek var: 1. Lägg i pengar. 2. Undvik klingoner. En enkelhet som vi kan se spår av än i dag i iPhones och iPads runtom i världen. Något vi kanske inte fått uppleva om Jobs dömts ut på grund av sin bristande sociala kompetens.

Denna text kommer från en frågespalt i tidningen Personal & Ledarskap. Du kan läsa andra spalter här. Vill du ställa en fråga? Mejla den till oskar (@) psykologifabriken.se, skriv i kommentarerna eller säg hej på Twitter. Vill du veta mer om Steve Jobs sände SVT nyligen en dokumentär som du kan se här.