Balans mellan positiva och negativa känslor? Det räcker inte!

Forskning inom positiv psykologi har visat att andelen positiva känslor i förhållande till negativa är avgörande för subjektivt välmående. 2005 lanserades vad man kan kalla ett recept genom Fredrickson och Losadas artikel i American Psychologist.

Den gudomliga proportionen stavas 3:1 – alltså för varje negativ känsla behövs åtminstone tre positiva. Den grupp individer vars uppsättning av olika känslor motsvarar denna proportion, har visat sig vara vid bättre hälsa, ha bättre sociala relationer och högre inkomst.

Balans räcker alltså inte. Istället har det visat sig att om man varaktigt upplever negativa och positiva känslor i samma utsträckning, 1:1, så är det vanligare med exempelvis spruckna relationer och nedstämdhet. Definitionen av subjektiv välbefinnande härstammar ifrån positiv psykologi, som definierar mental hälsa i positiva termer, istället för vad som är traditionellt, i termer av frånvaro av mental ohälsa. En person som är lycklig befinner sig i vad de kallar ett blomstrande tillstånd av optimalt mänskligt fungerande som innebär bland annat tillfredsställelse, skapande och flexibilitet vid motgångar.

Men, det finns en övre gräns för positivitetsproportionen. När positiva känslor förhåller sig högre än 11:1 till negativa, är gränsen passerad och individen faller inte längre inom räckvidden för optimalt fungerande. Tvärtom verkar för mycket optimism leda till sämre förmåga att beräkna risker. Slutsatsen blir, subjektivt välbefinnande är förenligt med bättre hälsa, högre prestationer och social välgång. Men bara så länge vi, när så är användbart, tillåter en och annan negativ tanke att vägleda vårt beteende. Vem skulle till exempel våga lita på den helt och hållet optimistiska piloten som fattar beslutet att flyga trots orkanvarning?
Hur ser din positivitetsproportion ut? Undersök här genom ett tvåminuters självskattningsformulär.

Av: Rebecca Andersson

Referenser:
Från seminariet ”Brain, consciousness and happiness – how 21st Century Psychology became everything that 20th Century psychology rejected” som hölls av Antti Revonsuo, Ph.D. (psychology) under helgens Nordiska studentkonferens i Åbo som gick under titeln ”Far from Traditional: Versatile Use of Psychological Knowledge”.
Fredrickson B. L. & Losada M. F. (2005). Positive affect and the complex dynamics of human flourishing. American Psychologist, 60, 678-686.

4 svar till “Balans mellan positiva och negativa känslor? Det räcker inte!”

 1. Linda skriver:

  hmm känner mig aningens pressad av 3:1 principen, kämpar med 1:1! Men vem är den här galningen 11:1 som de hittat? vill träffa! bra text förresten!

 2. John skriver:

  Ja, hmm, jag gjorde ju ett experiment under några veckor och kom upp i 69 positiva känslor & 41 negativa… Så det var ju en bra bit ifrån 3:1. Men då registrerade jag ju bara dom gånger jag kände något rätt starkt…

  http://www.daytum.com/johnairaksinen

 3. Rebecca skriver:

  Fyllde ni i Fredricksons formulär? Kanske ger en “bättre” ratio?
  Jag är inte säker på att receptet gäller den som förhåller sig mer dialektiskt till känslor. Nån som tycker att det är helt okej att ha både positiva och negativa känslor. Jag tycker att de negativa är rätt spännande att titta på. Fast i samma stund som jag kan betrakta mina negativa känslor som spännande, så har jag väl balanserat mina negativa känslor med positiva av nyfikenhet.

 4. John skriver:

  Haha vad knäppt:

  Your Positivity Scores for today
  Your Positivity Score for today is: 10.
  Your Negativity Score for today is: 6.
  Your Positivity Ratio for today is: 1.67.


  Min egen uppskattning på 69 vs 41 blir… 1.68! Haha, det var nog dock mest en slump att det blev så lika.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.