Lästips för uppskjutare

Äntligen dags för sommar och sol, och vilket utmärkt tillfälle att hinna ikapp den läsning som har försummats under våren. Här kommer tre tips till dig som ofta ägnar dig åt uppskjutandebeteende, eller som bara är allmänt intresserad av mekanismerna som styr vår motivation och produktivitet.

RAPT – Attention and the Focused Life, av Winnifred Gallagher, är en bok om uppmärksamhet och vinsterna av att fokusera på nuet. Författaren går metodiskt igenom en stor del av den forskning  som finns på området och förklarar värdet av att kunna rikta sin uppmärksamhet mot de saker som betyder något i sitt liv. Rekommenderas för dig som kanske tycker att mindfulness är flummigt, men som ändå är nyfiken på fördelarna med att träna upp din uppmärksamhetsförmåga.

Willpower – Rediscovering the Greatest Human Strength, av Roy Baumeister, är en bok av världens kanske mest produktiva forskare. Författaren djupdyker i studier kring människans förmåga till självkontroll och visar hur denna egenskap i högre utsträckning än intelligens bestämmer hur vi lyckas i livet. Rekommenderas för dig som kanske inte har tänkt på att självkontroll är en muskel som faktiskt kan övas upp, och som är intresserad av fördelarna med att kunna behärska sig själv.

The Procrastination Equation, av Piers Steel, är en bok om uppskjutandebeteende skriven av världens främsta expert på området. Författaren förklarar på ett underhållande sätt faktorerna som styr vår tendens att skjuta upp saker vi egentligen borde ta itu med. Rekommenderas för dig som vet med dig att du förmodligen bara kommer att läsa en bok i sommar, och som vill få lite bättre koll på varför vi människor egentligen skjuter upp våra åtaganden.

Foto: http://www.flickr.com/photos/plastanka