Hemmet inslaget i presentpapper: Beundran & irritation

2009: En annorlunda julklapp väcker dubbla känslor. 

En överraskning väntar när den unga mannen kommer hem efter semestern – hela hemmet är inslaget i presentpapper! Mannen tycks beundra den omsorgsfulla inslagningen och allt jobb som vännerna lagt ner, men är samtidigt irriterad över det gigantiska projekt som nu väntar honom: att göra sig av med allt papper! 

Om jag skulle utsättas för något liknande tror jag det skulle bli en väldigt direkt träning i något som psykologen Anna Kåver menar är ganska nyttigt – att bli uppmärksam på att man kan känna flera motstridiga känslor samtidigt! 

Psykologen Anna Kåver skriver i sin bok om hur man kan ta fram nyanser i sitt tänkande

Gör dig vaksam på om du tänker i kategoriserande svart eller vitt. Ställ sedan en fråga till dig själv: »Vad glömmer jag nu? Är det en alltför enkel bild av verkligheten?« Leta efter både och i det du tänker. Försök att se två eller flera motstridiga aspekter av en person eller en situation som kan gälla samtidigt. Hur påverkar det din känsla? Fundera också över om du faktiskt vill ha ett svartvitt tänkande, om det i stunden är roligt eller bra för dig? Kan det till och med underlätta för dig att navigera i ett svårt läge?

Av: John Airaksinen