En 17-årig Carl Bildt tar över undervisningen på skolan: Arrogans och ansvar

1966: Det pågår en lärarstrejk och Carl Bildt, sjutton år, har som självutnämnd rektor tagit kommandot över undervisningen. 

Carl Bildt känner helt klart en stark ansvarskänsla – han ser till att undervisningen fortgår för både sin egen och de andra elevernas skull. Men när Bildt blir intervjuad av en journalist om vad han tänker om de jämnåriga kamraterna som uppmanat till att skolk visar han också upp en arrogant sida. När journalisten frågar hur Carl Bildt ställer sig till att talet om skolk-varsel säger han brådmoget: “Vi håller oss efter lagen här, och lagen förordar att vi är i skolan”.

annakaver

Psykologen Anna Kåver skriver i sin bok om överdriven stolthet

Arrogans, översitteri, självgodhet, överlägsen attityd, avundsjuka och empatisk snålhet inför andras framgångar. Vi måste vårda vår stolthet så att den hålls i balans och bidrar till glädje och gemenskap. 

Av: Linda Backman

3 svar till “En 17-årig Carl Bildt tar över undervisningen på skolan: Arrogans och ansvar”

 1. Markus skriver:

  Men var finns arrogansen? Njae, här tycker jag ni baxade in begreppet utan substans i filmen!

 2. John skriver:

  Markus> Såhär skrev en läsare i en kommentar på Svd.se och det tycker jag stämmer in rätt bra!

  ———-

  Haha *suck*
  DEFINITION:

  Arrogans = Utmanande självsäkerhet och högdragenhet (med inslag av förakt för andra).

  Carl Bildt är väl självsäker i filmen? Dessutom menar han väl att han gör rätt och att de som skolkar gör fel? Ja, tycka vad man vill om Carl Bildt, men arrogans är ju helt rätt ord här!

 3. Markus skriver:

  Slår jag själv upp arrogant får jag:
  “Som upplevs (alltför) otrevlig, intresserad av sig själv och ointresserad av andra individer och deras ståndpunkter, ibland rent överlägsen och föraktande andra individer eller deras ståndpunkter”

  Om man tycker CB är arrogant eller ej, kanske har att göra med hur man tolkar hans avsikter? Är han otrevlig? Nej. Är han bara intresserad av sig själv och inte av vad de andra tycker? Tolkningsfråga.. det han gör är att referera till lagen. Överlägsen? Ja :) Föraktande? Också en tolkningsfråga, men inte i min bok iaf.

  Så summa summarum, in my humble opinion är ju arrogans _inte_ rätt ord här!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.