Britney Spears, paparazziuppbådet & elaka grannen: Fientlighet och medkänsla

Det här klippet ger en skrämmande bild av vardagen som en av världens största popstjärnor. Britney Spears ska gå på sushirestaurang med sin syster och blir fullständigt manglad av ett gigantiskt paparazziuppbåd. Det är lätt att sätta sig in i systrarna Spears situation och man slås kanske av vilken total avsaknad av empati man måste ha för att kunna arbeta som paparazzifotograf.

Några minuter in i klippet händer dock något. En kvinna kommer fram och börjar gå till verbalt angrepp mot Britney – och direkt förändras dynamiken i situationen. Fiendskapen är inte längre mellan Britney och paparazziuppbådet, utan i stället sluter fotograferna upp bakom Britney och skriker åt kvinnan att hålla tyst. 

Fotograferna visar sig både kunna utsätta Britney för en enorm stress och påfrestningar OCH samtidigt känna medkänsla och vilja att beskydda henne. 

annakaver

Psykologen Anna Kåver skriver i sin bok om till synes oförenliga känslor

Det är lätt att hamna i tron att vissa känslor är oförenliga. Att till exempel sorg och glädje eller kärlek och ilska är omöjliga kombinationer. Så är det självklart inte. I princip kan du ha alla möjliga sorters känslor inombords i en given situation. /…/ När du kan inse detta, får du en mer balanserad och nyanserad syn på ditt känsloliv. Det hjälper dig också att bli klokare i dina handlingar. Balanserade känslor skapar balanserade handlingar. 

Av: John Airaksinen