Baseballspelarens känslouttryck indikerar lögn: Förakt

2007: Alex Rodriguez förnekar att han dopat sig – men visar ett mikrouttryck som tyder på motsatsen.

Stjärnspelaren Alex Rodriguez får en direkt fråga om han använt doping och svarar bestämt nej. Två år senare erkänner han att han visst använt doping under flera år.

Psykologen David Matsumoto har specialiserat sig på fenomenet mikrouttryck – snabba ansiktsuttryck som visar våra grundkänslor. Mikrouttrycken är svåra att styra över medvetet och är därför ett av få vetenskapligt beprövade lögnindikatorer.

Matsumoto har analyserat det här klippet och menar att Rodriguez visar upp ett tecken på att han ljuger när han drar upp mungipan och för ett ögonblick ser ut att le föraktfullt. Dock är Matsumoto noga med att påpeka att ett enda uttryck aldrig är tillräckligt för att hävda att en person ljuger. 

Matsumoto är adept till känsloforskaren Paul Ekman – som vi tog upp i vårt allra första klipp. http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/100kanslor/debut-i-berg-och-dalbanan-forvantan-skrack-och-eufori_3578715.svd Här kan du läsa mer om Ekmans arbete med lögndetektion i en svensk intervju och här finns en längre artikel om Matsumoto och Ekman.

Av: John Airaksinen