100 känslor-manifestet: Nyfikenhet och nervositet

Vad brukar du svara när någon frågar dig hur du haft det i helgen?

Jag brukar säga något i stil med “Jorå, den var bra!” och sedan rabbla upp allt jag gjort. Jag använder betydligt fler ord för att beskriva vad som hänt – än vad jag känt. Men när jag ställer samma fråga till en kompis är jag ju mer intresserad av att till exempel få höra om hur hans nervositet inför första dejten övergick i lättnad, intresse och förtjusning – än vilket vin de drack till middagen.

Jag bestämde mig för att göra ett test med min kollega Linda:
Vi berättade om våra respektive helgaktiviteter och var tvungna att använda minst 20 olika ord som på något sätt beskriver vad vi kände. Och hey, med lite tankeansträngning (och googlande) gick det ju! (Se resultatet i videoklippet ovan).

Vår förhoppning är att både vi själva och ni som läser bloggen efter våra 100 poster kommer att kunna komma på alla de där orden utan att googla! Vår taktik är att använda 100 videoklipp för att både ge exempel på känslor, sätta ord på känslor och förhoppningsvis också väcka känslor!

Finns det just 100 känslor? Nja, därom tvista de lärde. Men ett syfte med bloggen är ändå att vi – och ni – ska få lite grepp om hur man kan skilja mellan grundkänslor (som vi är förprogrammerade att uttrycka) blandningar, nyanser och inlärda emotioner (till exempel avundsjuka) och ord som egentligen bara är tankar om och tolkningar av känslor (“jag är värdelös”). Låter det lurigt? Det är det också – men börja med att kolla på berg-och-dal-bane-filmen i nästa post så får du ett hum om hur grundkänslor kan se ut!

Och just det, vi kanske ska presentera oss också! Vi heter John Airaksinen och Linda Backman och vi är journalister och psykologkandidater (på helt vanlig svenska: vi är halvvägs igenom vår psykologutbildning). Bloggen är ett samarbete mellan vår sajt Psykologifabriken.se, Svenska Dagbladets Idag-sida och bokförlaget Natur och Kultur – som gett ut boken vi använt som främsta inspirationskälla – psykologen Anna Kåvers “Himmel, helvete och allt däremellan”.

Anna Kåver är något av en känsloexpert och har bland annat jobbat mycket med personer som lider av emotionellt instabil personlighetsstörning (eller borderline som det också kallas). Hon skriver i sin bok att vi alla har en tendens att förenkla tillvaron i svart eller vitt – antingen mår vi bra eller dåligt, antingen är en kollega trevlig eller otrevlig. Och att det är typiskt knep som hjärnan gör för att underlätta i sorteringen av alla de miljarder intryck vi bombas av hela tiden. Men hon skriver också att det kan vara ganska nyttigt att lära sig att se fler nyanser i sina känslor, och också bli medveten om att vi ofta känner många olika – och ibland till synes oförenliga känslor – samtidigt. Vi vill med den här bloggen visa upp så många nyanser av känslor vi bara kan och ge exempel på hur de existerar samtidigt!

Vi kommer också plocka små tips och tankar ur Anna Kåvers bok, koppla dom till videoklippen vi väljer ut – och också testa knepen på våra egna känslor!

Det finns ju inget exakt facit på vilka känsloupplevelser som visas i ett klipp, vi har helt enkelt gjort vår tolkning. Skriv gärna en kommentar och säg emot oss om du tycker vi är ute och cyklar – eller komplettera våra känsloord med dom du tycker passar! Och varför inte dela med dig ett annat klipp som uttrycker känslan – eller en berättelse om när du själv upplevt den?

Nyfikna och nervösa – nu sätter vi igång!

Av: John Airaksinen

15 svar till “100 känslor-manifestet: Nyfikenhet och nervositet”

 1. Hoa skriver:

  Riktigt fint!

 2. Tom skriver:

  Ja, grym start! Lycka till med projektet!

 3. John skriver:

  Tack!

  Min dag hittills: upprymdhet (vakna i Berlin), frustration (trilskande airport när jag äntligen hittat internetcafe), äckel (78% grädde i kaffet) lättnad (bloggen uppe). Nu – förväntan (konstrunda)

 4. Jenny skriver:

  Åh, vad fint John och Linda. Det ser helt ljuvligt ut på Svd.se – och här också så klart. Ska bli roligt och intressant att följa. I dag har jag redan fått gråta och skratta tack vare er blogg. Tack.

 5. Martin skriver:

  Mysigt och tänkvärt klipp.

 6. Rebecca skriver:

  Av det här känner jag: stolthet (över er), nyfikenhet (vill lära fler bra känsloord), skuld (borde göra lite annat nu) och glädje!

 7. Malin skriver:

  Verkligen fantastiskt fint litet klipp, tänkvärt och spännande. Läser om de 100 känslorna om igen och försöker hitta mina egna känslor. Knep och knåp!

 8. John skriver:

  Tack för alla kommentarer!

  Kände förresten riktig skräck för första gången på länge när jag gick runt på det övergivna tivolit här i Berlin, och plötsligt hörde tivolitåget komma åka bakom mig! Jag hoppade in bakom ett hus och gömde mig tills det åkt förbi.

 9. Emelie skriver:

  Åh vad bra ni är!

 10. Tore skriver:

  Grymt!

 11. Anna skriver:

  Tittar på det här klippet med känslor av stolthet, lycka, finurlighet, förvåning, och nån såndär mysig känsla som är svår att sätta ord på.
  Helgrymt klipp!

 12. Emil H skriver:

  Vilket mentaliseringsprojekt! Lycka till!

 13. Sakarias skriver:

  fin-fint!

 14. Hederström skriver:

  Applåd och glädje . BRA !!!!! ( lite avis e ja´)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.