Tycker du att det känns jobbigt att städa? Kan blotta tanken på att ta tag i disken, golven eller badrummet ge dig ångest och försätta dig i ett tillstånd där du bara måste se vad som hänt på facebook? Då kan du testa ett knep från boken Switch-how to change things when change is hard. Författarna har fått det från en städningskonsult som kallar sig för “the Fly lady” och knepet heter “5-minute room rescue”. Det går till så här: Ställ en äggklocka på fem minuter och gå in i den stökigaste delen av din bostad. Städa där tills klockan ringer och gör sedan inget mer.

Poängen? Ofta känns det besvärligare att diska den där intorkade plåten med lasagnerester än vad det faktiskt är när man väl kommer igång med det. Att begränsa insatsen till fem avgränsade minuter gör tröskeln mindre för att komma igång att städa.

Boken Switch är dedikerad till att minska trösklar och förenkla förändring både hos individer och organisationer. Författarna är bröderna Heath som gjorde sig kända med boken Made to stick och de tillämpar verkligen sina kommunikationsknep som de predikade i den boken. Switch är väldigt lättfattlig. Hela bokens disposition är pedagogiskt indelad i tre delar, alla kopplade till en metafor kring en elefant: direct the rider, motivate the elephant och shape the path. Ryttaren syftar på förnuftet, elefanten på känslorna och vägen på trösklarna. Det kan låta lite enkelt men jag tycker det är helt genialt.

Bröderna Heath lyckas beskriva så mycket bra och ordentligt grundad psykologi att det får en Psykologifabriken-grundare att bli alldeles tårögd (nu ska du ju även komma ihåg att jag gråter till den animerade filmen Upp). Boken tar upp positiv förstärkning, premack-principen, valmöjligheternas paradox och så mycket annat som vi bevakar här på fabriken. På precis ett sådant sätt som vi vill kommunicera psykologi: enkelt, beforskat och roligt. Det är så här jag vill skriva och så här jag vill föreläsa.

Jag känner att jag fått förnyad inspiration av Switch. Nu tänker jag ta fem minuter och förbereda en föreläsning så som bröderna Heath skulle ha gjort det.

Text: Oskar Henrikson

ps. Blev du nyfiken på boken kan du läsa ett utdrag på hos tidningen Fast company och ett annat på teknikbloggen Techcrunch.

5 svar till “Svårt för att städa? Testa i fem minuter”

 1. Anita Veimo skriver:

  Jeg får begynne med å si at har ikke lest boken. Men ut fra dette innlegget høres det ut som en svært enkel og nyttig teknikk, så fremt at det er manglende motivasjon som gjør at man unngår den aktuelle handlingen.
  Supert når det gjelder vasking, skal prøve det selv.

 2. Oskar skriver:

  Hej Anita!

  Kul att du gillade tipset, har du hunnit testa det?

 3. […] du vill ha en bättre recension av boken föreslår jag att du läser denna skriven av Oskar Henriksson på Psykologifabriken. Helt klart ett bra val! […]

 4. Oskar Henrikson skriver:

  För den som drar sig för att läsa på engelska så finns Switch nu översatt till svenska! Byt spår heter den … 

 5. […] riktas till djuret i oss. Ett socialt djur som påverkas av känslor, positiva konsekvenser ochlåga trösklar. Men även en människa som är kritisk och skeptisk när budskap inte stämmer överens med våra […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.