Farmors lag: börja med det tråkiga!

Det här är min farmor. Hon är en av mina idoler med sina 89 år, filosofiska funderingar och mjuka händer. Min farmor har många tankar om livet och har en mängd idéer om hur livet kan levas, att det är bra att äta gröt till frukost, hur man bäst löser ett korsord och att man ska göra det som är tråkigt först om man har mycket att göra. Av alla min farmors idéer är det kanske denna sista idé som har bäst stöd i psykologisk forskning. Om du ska planera dina arbetsuppgifter över en dag kan du rangordna dessa efter hur roliga de är, börja med den tråkigaste och jobba dig lycklig.

Farmor kallar själv detta för farmors lag och psykologerna kallar det för premackprincipen, efter David Premack, som kom på det hela. Om du följer farmors lag kommer du att märka att för varje uppgift du löser på din lista, så är nästa roligare. Den roligare uppgiften fungerar då som en slags belöning och vi människor är lätta att påverka med rätt belöning. Snart kommer du att tycka att även den tråkiga uppgiften var bra eftersom den följs av något roligt.

Att städa först och spela tv-spel sen gör städningen mer meningsfull, att diska först och äta en chokladbit sen gör diskningen åtråvärd och att skjuta först och fråga sen gör pangandet skoj.

Här är min Farmorslista för dagen, rankat från tråkigt till roligt:

1. Lyssna på intervjuer av autobiografiskt minnestest och kontrollera att vi gjorde rätt i den delen av TINA-studien.

2. Sitta på SJs regionaltåg från Linköping till Stockholm kl 13:03 på vilken jag av snålhet valde bort platsgaranti trots försäljerskans råd om att tåget kommer att bli fullt.

3. Gå på O`Spadas konsert på Despotz label night på lilla hotellbaren vid 18:00.

text: Oskar Henrikson