Basketspelare får uppleva kraften av positiv förstärkning: Tacksamhet

2009: Betald tv-avgift leder till hyllning från 645 körsångare.

Basketspelaren Leslie Myrthil sitter och fikar på varuhuset NK i Stockholm när han överraskas av 645 körsångare som sluter upp i en tacksamhetssång tillägnad Leslie och alla de som betalar sin TV-avgift. 

Klippet där några få utvalda blir tackade på offentlig plats har seglat upp som en megasuccé på internet. Detta trots att det är en reklamfilm från Radiotjänst med ett tydligt uppdrag att få folk att betala TV-avgift. Jag tror att klippets popularitet beror på alla genuina känslor som man kan se hos de inblandade. Tacksamhet, både från kören och för den utvalde, glädje över att göra något oväntat tillsammans och överraskning (från alla de som inte är involverade). 

Positiv förstärkning är ett centralt begrepp inom psykologin. Målet med positiv förstärkning är att öka ett visst beteende genom att ge det en positiv konsekvens. När du unnar dig en bit choklad efter kvällsdisken så är chokladen en positiv förstärkning för beteendet att diska. Likaså kan endorfinkicken du får efter träning fungera som förstärkande på ditt beteende att motionera. Minns ni reklamen där radiotjänst hotar med att straffa avgiftssmitare med en snigel på ögat? Med det här projektet har de bytt kurs och satsar nu på att ta vara på den kraft som positiv förstärkning har på människors beteende istället för att hota med bestraffning (något som människor svarar sämre på). 

Läs mer om positiv förstärkning här

Av: Linda Backman