Bättre än statistik: Känslor och badkar fulla av is

En vän till en vän är uppvuxen i Finland och tar ibland Finlandsfärjan över till Helsingfors. Problemet är att han dricker en del och vid ett tillfälle, före jul, fick han för mycket alkohol i sig. Han förlorade medvetandet. När han vaknade upp låg han i ett badkar fyllt med is. Förmodligen i land och förmodligen i ett hotellrum. Framför sig fanns bara en liten lapp och en mobiltelefon. På lappen stod det “rör dig inte, ring 112”. Omtöcknad tar han upp telefonen och ringer. Kvinnan på andra sidan låter inte särskilt förvånad när han säger att han ligger i ett badkar fyllt med is. Hon säger “luta dig fram försiktigt, kan du se om du har några stygn på nedre delen av ryggen…” Nervös, lutade han sig fram, och mycket riktigt var det några stygn där, slarviga stygn. Kvinnan på 112 fortsatte “få inte panik nu, men förmodligen så har en av dina njurar blivit tagen. Det finns en liga som specialiserat sig på det här i Helsingfors. Rör dig inte, sjukvårdare är på väg.”

Efter att den inflytelserika teknikbloggen Techcrunch tipsat om den populärpsykologiska boken Switch-how to change things when change is hard, kunde jag ju inte göra annat än att beställa den. Kruxet var att jag även passade på att beställa bröderna Heaths förra bok, Made to stick – why some ideas take hold and others come unstuck. Väl i min läsfåtölj var det den som fastnade i mina händer.

Made to stick börjar med historien om njurtjuvarna. Författarna menar att den vandringssägnen fastnar och att det går att dra lärdom av detta. En god historia fastnar bättre än abstrakta akademiska lärdomar och mycket bättre än statistik. Hellre än att rabbla hur ohälsosamt det är att dricka alkohol kan vi ge exempel på hur det kan gå när just du dricker. Kanske kan historien om njurtjuvarna få någon att dricka mindre?

Det krävs en konkret historia, som väcker känslor och som man kan identifiera sig med, för att man verkligen ska bry sig om ett budskap. Det är vad bröderna säger och i hela boken går de igenom hur man kan vässa sin undervisning, sina reklamkampanjer och sina andra budskap.

Budskapet ska vara enkelt ändå ha detaljer, som badkaret med is. Den ska ha ett mått av överraskning, som med själva njurstölden. Det ska vara trovärdigt, vilket det förstås var eftersom det var en vän till en vän som varit med om detta. Med dessa delar så fastnar budskapet bättre.

Jag kan varmt rekommendera Made to stick. Nu ska jag läsa Switch.

Text: Oskar Henrikson

3 svar till “Bättre än statistik: Känslor och badkar fulla av is”

 1. Linnéa K skriver:

  Jag minns att när vi läste kognitionskursen höll vi på och försökte reda ut vad man minns. Det var bland annat en föreläsare som läste en ordlista med en massa vanliga ord och ett mycket laddat ord. Vi försökte minnas så många som möjligt men när hon sa det laddade ordet så blev vi alla så chockade att vi glömde bort alla ord som omgav detta.
  Kan vara bra att veta om man tvärt om vill få folk att glömma/inte inkoda.

 2. Rebecca MW skriver:

  :) Men är det etiskt då att göra så, om det inte är en sann historia men att man låter det verka som att det är sant? Måste ju vara bättre att leta upp en person som de facto varit med om något liknande och sen berätta den sanna historien. Folk har ju varit med om så mycket så det finns garanterat någon som har varit med om just det man vill berätta…

 3. Oskar skriver:

  De pratar faktiskt om just det. Att hitta historier. De drar exemplet med Jared som blev av med sin sjukliga övervikt med hjälp av en egenkonstruerad subway-diet. En historia som upptäcktes och på sikt blev en nationell kampanj!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.