Vilket är ert Domedagsberg?

Mycket kan man säga om Frodo Bagger, hoben i Tolkiens trilogi Sagan om ringen, men han hade i alla fall ett väldigt tydligt mål: Ta en lång promenad och släng ner härskarringen i Domedagsbergets lava. För om ringen hamnar i den onde Saurons händer kan hela Midgård förslavas. Sagt och gjort, Frodo ger sig av och promenerar genom tre böcker, alternativt tre filmer av Peter Jackson och förstör slutligen ringen i berget där den en gång smiddes.

Har ni ett lika konkret mål på din arbetsplats? Annars kan ni använda några knep från Frodo för att skaffa er det. Frodos mål kan beskrivas efter den fiffiga akronymen SMART, specifikt, mätbart, accepterat, realistiskt och tidssatt. Fem bra knep för ett vettigt mål.

Först måste målet vara konkret, tydligt och specifikt. ”Rädda Midgård” är inte särskilt specifikt medan ”Släng ner härskarringen i domedagsbergets lava” är det. Det är även väldigt tydligt vilket beteende som krävs för att närma sig målet: att gå. Det är även mätbart, antingen är ringen nerkastad eller så är den inte det. Inga konstigheter. Hos er kanske det finns grader i lavan och då kan ett mätbart mål vara ”Våra föreläsningar ska ha ett genomsnittligt betyg på minst 4 av 5”. Frodo Bagger tvekade kanske en aning när trollkarlen Gandalf frågade om han ville ta på sig uppdraget och trotsa orcher, jättespindlar och giriga människor för att störta megaondingen Sauron. Frodo sa dock ja till jobbet och målet får anses accepterat. Det är förmodligen högst tveksamt om den lille storfotade hoben tyckte att målet var realistiskt. När ni sätter ett mål kan det vara vits att gå igenom tidsplaner, delmål, rollfördelning för att se om ni faktiskt har möjlighet att nå fram. Till sist har vi tidssatt. För Frodo fanns det en tydlig och tickande klocka, släng ner ringen i Domedagsberget innan Sauron tar över Midgård. Om ett mål inte får ett datum är det lätt att det flyter iväg. Om Frodo suttit hemma i den brittiskinfluerade idyllen Hobsala, smuttat på sin pipa och tänkt ”i morgon ger jag mig av” kanske allt hade gått om intet. Bestäm ett datum då målet ska vara uppnått och gärna tider för avstämning av delmål.

Följer ni dessa små tips kanske ni lyckas rädda ert Midgård. Frågan är bara: vilket är ert domedagsberg?

Mer om målsättning hittar du på PsyBlog och här på Psykologifabriken. Bland annat i bloggposten Den mörka sidan av specifika och utmanande mål.