Foto: Jose Alfonso Sierra

Teamutveckling med tio team samtidigt på Systembolaget

Systembolaget har ett viktigt uppdrag: att informera om risker med alkohol, ge bra service, sälja med ansvar och utan vinstintresse. För alkohol är inte som andra varor. Alla som känner en polis vet att alkohol ofta är inblandat i brott. Alla som varit på Systembolaget vid öppning en måndag har sett att många är fast i ett missbruk. Har du själv haft kontakt med någon med missbruk uppskattar du nog Systembolagets monopol på alkoholförsäljning. 

Ett monopol givet av staten som förpliktigar att Systembolaget måste ge god service och ha ett bra utbud. Systembolagets 448 butiker är centrala för att lyckas med detta. I varje butik arbetar kompetenta medarbetare som tillsammans bildar ett team. För att klara uppdraget behöver varje butiksteam vara hållbart och framgångsrikt. 

Efter att Systembolaget uppskattat Habitud på huvudkontoret väcktes tanken: funkar Habitud även i butik? Under en pilot fick några butiker testa. De uppskattade det så pass att Katarina Åkerström Nord, butikschef Kapellplatsen, sa att “Habitud är bland det bästa som hänt vår butik”. Systembolaget ville då skala upp arbetet från piloten till att nå många fler butiker. 

Under piloten fick vi värdefull kunskap om hur vi skulle göra den uppskalningen på bästa sätt. Genom att intervjua butikspersonal från piloten kunde vi skriva nya träningstips som passade i deras miljö. Vi tog fram nya stöd i form av anpassade kortlekar som innehåller träningstips. Vi kunde också anpassa vår utbildning till psykologisk tränare efter Systembolagets förutsättningar. Vi gjorde en skräddarsydd tränarutbildning för dem där vi kan starta upp till tio butiker åt gången med två personer från vardera butik varje gång. Så att ett team lättare kommer igång, att tränarna kan bolla tillsammans och inte tappar tempo om en tränare byter jobb. 

För att projektleda det hela har Systembolagets Rickard Naring satt samman en grupp på HR. För att hålla i arbetet stöttar vi från Psykologifabriken denna grupp i en ny roll som vi kallar tränartränare. Personer som stöttar och följer upp de psykologiska tränarnas ansträngningar under ett år i ett internt nätverk. Med en kombination av utbildning, Habitud och HR kan vi nu starta teamutveckling av tio team samtidigt. Under första året stöttar vi teamutveckling i upp emot hundra team på Systembolaget. En grupp som växer över tid. Ytterligare ett steg mot vår vision.