Foto: Maja Petric från Unsplash

Träna chefens tränare på Systembolaget 

Planeten får inte blir för varm. Detta faktum påverkar alla organisationer. 

Systembolaget har höga målsättningar kring sin klimatpåverkan. Det måste finnas hållbara inköp och därför finns ett team dedikerat till just detta. Uppgiften är komplex då det inte bara gäller att få till hållbarhet i leverantörskedjan utifrån miljö, utan även hållbarhet gällande arbetsvillkor och mänskliga rättigheter. Många har ögonen på teamet och deras arbete. Pressen har varit stor på teamet och sommaren 2020 tog Märta Kuylenstierna över som ny chef. 

Då teamet fått kämpa med att klara sina höga mål sökte Märta stöd hos HR. Där jobbar Rickard Naring med kompetensutveckling och grupputveckling. Han är psykologisk tränare och arbetar med Habitud som verktyg för att utveckla teamen. Tillsammans bestämde de sig för ett upplägg där Rickard har en workshop med teamet Hållbara inköp en gång i månaden. Bland annat en första workshop om de åtta principerna för framgångsrika team. Samtidigt jobbar teamet själva med övningar från Habitud på två av teamets fem halvtimmeslånga morgonmöten i veckan. Teamets åtta medlemmar roterade ansvaret varje vecka och valde ut övningar att genomföra med teamet. Bland annat har de gjort Minns vi vårt mål och “Men du har ju hela helgen på dig!” men de har också gjort andra övningar som de hittat på annat håll. Som att låta alla i teamet berätta tre påståenden om sig själva där ett är falskt.

I starten så fanns en viss oro  för att det skulle bli ”ytterligare en grej vi ska göra”. Märta var noga med att i början prata om varför de ska jobba aktivt med att utveckla teamet. Dels att de behöver vara ett starkt team om de ska klara sina utmanande uppgifter och dels att de var många nya som behövde lära känna varandra. 

Så fort teammedlemmarna fick testa övningarna byttes oron mot pepp enligt Märta. Nu upplever teammedlemmarna att teamutvecklingen är något lyxigt som bidragit med större trygghet, bättre sammanhållning och en förutsättning för att jobba effektivt. För de som började sin anställning på distans så var detta teamarbete extra värdefullt för att få lära känna alla på skärmen. Nu ser teamet fram emot dessa möten och de upplever inte att det är ”någon extra grej” utan en viktig del av den ordinarie verksamheten. Det regelbundna arbetet har också gett mätbara resultat. Något som går att se både i vår kartläggning av åtta principer för framgångsrika team och deras egen medarbetarenkät. Så nu vet vi att förutsättningarna är riktigt bra för att teamet ska klara sitt svåra och viktiga arbete. 

Vi på Psykologifabriken är stolta över att ha skapat en metod som ger mätbara resultat. Som dessutom fungerar i flera led. Att det inte bara går att lära ut till de psykologiska tränare vi utbildar. Det har vi tidigare sett skapar bra resultat, som med Linda på Centerpartiet. Ett upplägg vi kan kalla Träna tränaren. Nu kan ju en psykologisk tränare, som Rickard, lära ut metoden till en chef och hennes team. Så nu kan vår metod även fungera som Träna chefens tränare. En väldigt bra förutsättning för att utveckla en stor organisation och ett steg framåt mot vår vision.