Jag förvandlas till psykologen Oskar

Vid starten av Psykologifabriken tänkte jag aldrig att jag skulle skriva särskilt mycket. Jag har alltid tyckt att jag gör mig bäst där jag får snacka: som föreläsare, på radio/podcast eller video. Men nu konstaterade vår nya medarbetare och chef för Psykologifabrikens hemsida, Niklas Laninge, att jag ändå skrivit 48 inlägg. Så varför inte ha en egen blogg? Jag sa JA och började leta ett namn.

Få personer kommer ihåg mitt efternamn. Det är Henrikson med ett s. Fler personer kommer ihåg att jag heter Oskar och de flesta lyckas stava det med k. Många minns även att jag är psykolog. Kanske för att jag stolt och nördigt gärna påpekar detta. Eftersom det är detta folk minns, har jag sakta förvandlats till psykologen Oskar. Det är därför bloggen får heta just det.

Jag är dock inte klinisk psykolog, vilket många tror är den enda sortens psykolog. Nej, jag är organisationspsykolog. Om du läser det jag skriver kommer du märka att det gärna involverar fler än en person: hur vi kan förändra utbildning med principer från TV-spel, skapa fler experter med inspiration från Bill Gates, förbättra rekrytering med hjälp av provspelning bakom skärm samt hjälpa grupper att prestera bättre utifrån filmerna the Wave och Watchmen.

Följ gärna med och fundera med mig kring hur vi kan använda psykologi för storskaliga lösningar i grupper, organisationer och i samhället!

Välkommen!