Nigerianske livsmedelshandlaren Isaac Abaya är en av de jag lånat ut till på Kiva.org!

Jag remixar Petters insamling och sponsrar dig som vill testa mikrolån

Rapartisten och Så mycket bättre-stjärnan Petter, lyckades samla in 750.000 kronor till Musikhjälpen genom att göra en riktad kampanj mot svenska VD:s som han uppmuntrade att ge bort 1000 kronor eller mer! Jag var lite för sen att hoppa på tåget – så här kommer mitt bidrag, en remix på Petters insamling:

Jag ger bort 1000 kr i formen av 6 gift certificates á $25 på mikrolån-sajten Kiva.org. Alltså – är du sugen på att testa att ge mikrolån till en småskalig entreprenör i ett utvecklingsland så sponrar jag ditt första lån! Skriv en kommentar här under eller skicka ett mejl till john@psykologifabriken.se!

Det här känns som ett rätt trevligt sätt att göra något bra av flera skäl:
– Jag tycker Kiva.org är ett grymt coolt system, som visar hur små summor kan göra stor nytta för småskaliga entreprenörer. Sajten har samlat ihop över 180 miljoner dollar i lån och har en payback ratio på 98,9%, och är intressant bara ur de psykologiska perspektiven att den gör det smittsamt att låna ut pengar (något jag skrivit om här) och att den gör oss mentalt ihopkopplade med människor och länder långt bort (vilket jag skrivit om här).

– Jag upptäckte själv Kiva genom att jag fick ett gift certificate avJoakim Jardenberg som gav bort lån på just det här sättet.

– Kiva.org var en av våra inspirationskällor till Connected-appen.

– Det känns fint att visa lite respekt gentemot Petter som är en av mina entreprenörs-förebilder. Hur han inspirerade mig genom sin extremt fiffiga byteshandel med cd-skivor, julskinka och en ljusrigg värdig E-type kan man läsa om i en av mina absolut första bloggposter på den här sajten!

 • http://twitter.com/FreyiaSwe Susanne Pettersson K

  Du kan få sponsra mig så jag kan marknadsföra mina tjänster till rätt kanaler- då stödjer du nyföretagare i Sverige som har inriktningen att öka kompetensen om NPF…

 • Pingback: Tweets that mention Jag remixar Petters insamling och sponsrar dig som vill testa mikrolån | Psykologifabriken -- Topsy.com()

 • John

  Susanne> heh nu tror jag du missförstod det hela, det jag vill sponsra är alltså lån på Kiva.org! Om du vill prova det bidrar jag gärna med ett gift certificate!

 • Pingback: Ett mikrolån istället för julklapp | Beneath a Steel Sky()

 • http://twitter.com/JohnAiraksinen John Airaksinen

  Åh hurra för Billy Rimgard som valde att inte bara inspireras och testa ett lån, utan drog iväg 2000 kr till tre bokhandlare själv!
  http://www.monotoni.se/bass/2010/12/ett-mikrolan-istallet-for-julklapp/

 • http://blogg.attefall.se Attefall Allehanda

  Jag tar gärna emot ett gift certifikat för att testa. Spännande! :-)
  /Magnus Attefall

 • http://twitter.com/JohnAiraksinen John Airaksinen

  Roligt! Jag har skickat ett mess via din sajt, kom på att jag ju behöver din mejl!

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=537322393 Johan Thorell

  Jag testar gärna kiva.org! johanpunktthorellsnabelagmailpunktcom! :)

  //Johan

 • http://twitter.com/JohnAiraksinen John Airaksinen

  Roligt! Nu borde du ha fått ett mejl om det!

 • http://valbloggen.com Nikals Laninge

  Googles Matt Cutts kommer alltid med roliga och vettiga frågor, denna gång vill han veta vilka välgörenhetsorganisationer som hans läsare stödjer. Vore kul om ni kunde dela med er av vad ni stödjer på kiva eller bara i största allmänhet. Har pinsamt dålig koll på detta själv och skulle gärna få lite tips!

 • http://valbloggen.com Nikals Laninge

  Här är länken till Matts inlägg btw http://www.mattcutts.com/blog/donate-to-charity/

 • http://twitter.com/JohnAiraksinen John Airaksinen

  Här är några till av de jag stött på Kiva:

  En kvinna som driver livsmedelsbutik i Ghana:
  http://www.kiva.org/lend/162425

  En grupp kvinnliga företagare i Paraguay:
  http://www.kiva.org/lend/58564

  En möbelsnickare också i Paraguay:
  http://www.kiva.org/lend/222729

  En grupp klädförsäljare i Uganda:
  http://www.kiva.org/lend/131908

  Sen gillar jag Vi Skogen, bland annat för att jag är barnsligt förtjust i att visualisera hur träd planteras och förvandlar obrukbar mark till något som genererar resurser!
  http://www.viskogen.se/

  Och så Läkare utan gränser, eftersom jag gillar konceptet att ta det man är bra på och föra ut det i världen för att göra extra nytta (och eftersom att det är så lätt att stötta med sms):
  http://www.lakareutangranser.se/gava/

 • http://twitter.com/bstark bstark

  Jag gillar Kiva, man känner sig som en egen liten mini-riskkapitalist bara det är lite kul. Sen gör man förhoppningsvis lite nytta för de personer man stöttar. Just att man kan stötta ända ner till individnivå är vad som gör det hela så genialt.

  Har man väl stoppat in en slant så kan man låta de pengarna snurra runt och låna ut dem vidare till andra när de återbetalats. Tror jag är uppe i nio lån på det viset nu.

 • http://twitter.com/JohnAiraksinen John Airaksinen

  Ja det är helt klart en av de bra mekanismerna, att det är så lätt att låna vidare när man fått tillbaka pengarna!

 • Pingback: jardenberg kommenterar - 21 Dec, 2010 #jjk | Jardenberg Unedited()