Att hustla som en rapstjärna (eller organisationspsykolog)

 

Rapartisten Petter. Foto: Petter.nu

Rapartisten Petter. Foto: Petter.nu

Det kanske är på sin plats att förklara vad jag menar att den här bloggen handlar om “allmänt hustlande”. Det engelska verbet hustle betyder enligt Wiktionary att skynda sig eller att luras. På Urban Dictionary verkar de flesta vara överens om att det betyder att ägna sig åt något som genererar pengar. När jag intervjuade Adam Tensta och hans gäng Respect My Hustle berättade dom att begreppet i deras värld framförallt handlade om att jobba hårt.

 

Jag tycker mest att det är ett roligt ord som jag försöker kidnappa och ge en egen innebörd. För mig handlar det lite om att jobba hårt, lite om att tjäna pengar – men mest om att se möjligheter, använda sin initiativförmåga, bygga relationer, knyta ihop folk och skapa win-win-situationer. Två exempel på hustlande:

1. Rapstjärnan Petter. Inför sin spelning på Debaser i julas ville han bjuda sin publik på en riktigt dyr och mäktig ljusshow. Men det är ju som bekant hårda tider för en frilansande rapartist, så att slänga upp pengarna var inte ett alternativ. I stället valde han att hustla till sig ljusriggen. Genom att byta bort tre signerade album mot en julskinka, lite prinskorv och 10 kg oxfilé fick han tillgång till precis det ljuskillen Uffe behövde för att kunna gå med på ett kraftigt rabatterat pris. Petter blev nöjd, Petters publik blev nöjd, killen på köttföretaget blev förmodligen av med kött han inte behövde, och Uffe fick rejält med mat till julbordet. Win-win!

2. Organisationspsykologen Mattias Elg. Genom att utgå från skidskytte-VM:s mål om att ta hand om gästerna och skolornas mål att följa elevhälsoplanen kunde han initiera ett skridskoevent som gynnade alla inblandade. Skolbarnen fick åka skridskor och känna sig delaktiga i ett rätt mäktigt arrangemang (och kanske känna sig lite extra stolta över Östersund), skolorna gjorde något i linje med elevhälsoplanen, gästerna som kom utifrån fick möjlighet att skoja runt på isen och skidskytte-VM kunde känna sig som en bra och omhändertagande värd. Win-win!

Hur jag hustlar i mitt arbete med Psykologifabriken återkommer jag till i (sannolikt väldigt många) senare poster!

3 svar till “Att hustla som en rapstjärna (eller organisationspsykolog)”

  1. Jessica Larsson skriver:

    Kul ämne och kidnappning av ordet! ;) Ser fram emot att få höra mer!

  2. frank Bonnevie skriver:

    När jag var nitton år var jag i Australien och bodde på vad de kallar för Hotel. Det var en pub med rum ovanpå. Jag såg ju oskyldig ut och var varje kväll nere en sväng i puben. Efter några kvällar så frågade jag en gubbe om han ville spela ett parti biljard (inte för att jag kunde spela utan för att jag var uttråkad), men han avböjde. Ytterligare någon vecka senare, så kom vi i samspråk och han sa att anledningen till att han tackat nej var att han var övertygad om att jag var en “Hustler”. Alltså en kille som letade efter lättlurade biljardoffer att skinna på pengar. Lite som Paul Newman gjorde i filmen “the hustler”. Detta visste jag inte något om på den tiden och det dröjde ett bra tag innan jag begrep vad det var han faktiskt sa. Hustler på australiensiska uttalas ju Hastla

  3. John skriver:

    Frank> Haha, ja det är ju ytterligaren en skön betydelse av ordet hustle! Tack för en rolig anekdot!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.