Tre lärdomar och en liten video om produktivitet

Nu har vi varit igång med vårt produktivitetsexperiment (döpt efter Omar Little i The Wire) i två veckor – och här kommer mina tre främsta lärdomar hittills:

• Att 5 minuters pauser gör att man automatiskt betraktar all annan arbetstid som mer fokuserad – och att det faktiskt är en bättre pausaktivitet att diska än att spela Angry Birds Star Wars :)
• 30 minuter utan mejl, Twitter och Facebook är det optimala, fokuserade arbetspasset för mig. Förutom när man hamnar i flow förstås – då är det bara att köra på!
• Att powernaps på 15 min i soffan på kontoret gör under för min produktivitet och energi under dagen!

Här kommer en fin liten video om varför små korta arbetspass varvade med raster är ett bra botemedel mot prokrastinering:

8 svar till “Tre lärdomar och en liten video om produktivitet”

 1. Niklas Laninge skriver:

  Själv har jag lärt mig att jobba 45 minuter med mejlen avstängd funkar sjukt bra för mig! Också kul att “tvinga” in fler sociala aktiviteter :)

 2. Anonym skriver:

  Saknar kommentarer om uppskjutande som både ångestundvikande och ångesthöjande – denna underbara dubbelsidighet som gör uppskjutande så attraktivt som motivationsstrategi!   

 3. John Airaksinen skriver:

  Hej Eskarina! Alexander har skrivit en hel del om uppskjutande, och som berör det du tar upp – kolla t ex den här bloggposten om kostnadskalkylen. Jag tycker Det är intressant att börja definiera vinsterna med att skjuta upp – för att förstå varför man gör det! https://www.psykologifabriken.se/uppskjutandets-psykologi-3-kostnadskalkylen/

 4. John Airaksinen skriver:

  Nice! Måste nästa lägga in en liten fotnot att detta skrevs innan jag laddat ner Hoth-expansionen till Angry Birds Star Wars, får testa om det gör någon skillnad idag :) 

 5. Hej Eskarina,
  precis som du säger finns det två sidor av myntet. Prokrastinering kan faktiskt leda till en högre grad av fokus när tiden kvar till deadline blir allt mindre. Detta kan liknas vid det som inom psykologi kallas för flow, det vill säga en total uppmärksamhet på den uppgift du har framför dig. Pressen på dig att börja jobba blir helt enkelt för hög för att du ska kunna fortsätta undvika din uppgift, vilket gör att du slutar distraheras och sätter igång att jobba. Det finns såklart för- och nackdelar med denna strategi, men för en del individer så är detta ett sätt att komma igång med sin uppgift. Från mitt perspektiv behöver detta därför inte vara något negativt, så länge personen upplever sig tillräckligt flexibel i sitt sätt att ta sig an sin uppgift, det vill säga att det ibland också är okej att sätta igång i god tid.

 6. Samma här. Att minska antalet distraktioner runtomkring mig, t.ex. sätta mobiltelefonen på ljudlöst samt stänga av mailen, har verkligen ökat min produktivitet enormt. Ty även om jag känner till allt det negativa med att hoppa mellan saker så är det lätt hänt att jag faller dit. Bättre då att faktiskt erkänna sina brister och stänga av allt som distraherar en innan man sätter igång att jobba.

 7. Kajsa Asplund skriver:

  Kul att läsa både inlägg och kommentarer! Själv har jag upptäckt att 20-minuterspromenaden går bra att kombinera med en annan fokushöjare: att byta arbetsmiljö! T ex kan jag sitta hemma och jobba och sedan ta en promenad till ett bibliotek/trevligt café som ligger 20 minuter bort och köra nästa arbetspass där. 

  Håller verkligen med om effekten av avstängd mail btw!

 8. Trots vetskapen om att funktionen “stör ej” finns på telefonen, har jag inte använt den tidigare. Märker nu att det är ett otroligt bra sätt, tillsammans med Concentrate för Mac, att hålla fokus under en begränsad tid. Det visar hur bra det är med små tips från någon annan för att komma igång och utnyttja de möjligheter man har. Kommer absolut att fortsätta med det.

  Dessutom blir rasterna så mycket roligare då jag vet att de kommer vid brstämda tider. Å andra sidan, ibland är jobbet så roligt att jag måste tvinga mig att ta en paus!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.