Det är helt klart en överrepresentation av Folksam i våra program just nu. Vår psykolog Alexander inne på den sista veckan av sitt program Sluta skjuta upp och i måndags startade vi dessutom en omgång av vårt program i beteendeekonomi, Beslutsbyrån. Vi är förstås väldigt stolta över att vi fått detta förtroende från Folksam och att de förstår kraften i att köra interna program. Här är några reflektioner från veckan som gått.
I Sluta skjuta upp får deltagarna bland annat undersöka och analysera sin arbetsdag för att upptäcka eventuella distraktioner.
Arbeta ostört i 25 minuter
“Känns ju bra – men Gud vad svårt det är! Fick börja om tre gånger! Först ertappade jag mig själv med att skala en apelsin just när jag satt timern – ehhh – sen börja browsa i spotify. Svårt med fokus. Men tack för musiktipset! Gillar Sun glitters!”
~ Kerstin Axelsson, Folksam
Ta det lugnt – blir mer produktiv
“Själv arbetar jag alltid bättre efter träning, samtidigt kan jag lösa ett problem om jag är ute och springer en runa på lunchen”
~ Magnus Lindgren, Folksam
Vad är dagens viktigaste arbetsuppgift?
“Planerar att slutföra min uppgift från igår och la till ytterligare två priouppgifter från min att-göra-lista. Ska försöka slutföra dem genom att jobba ostört en timma under eftermiddagen”
~ Per Sjödin, Folksam
Är din arbetsdag som en hetsig shoppingrunda på stan?
Jag VET att mitt fokus skulle bli bättre av att ta bort en del distraktioner som twitter. Samtidigt är twitter superbra och viktig omvärldsbevakning i mitt jobb. Lösning: ett mer effektivt och smart sätt att hantera twitter utan att helt stänga av.
~ Maria Telenius, Kulturrpdet
Programmet i beteendeekonomi börjar med att deltagarna får lära sig om Daniel Kahnemans teori kring våra två system för beslutsfattande. Nyckel är att lära sig se hur andra omsätter teorin samt börja använda den själv.
Hitta en reklam som anspelar på system 1
“Såg just affisch från barncancerfonden. Bild på faktiska barn stänger ute allt system2-tänkande. Man vill bara rädda de här barnen till varje pris” ~ Maria Ek, Folksam
Vi fokuserar även på teorin Paradox of choice och en vana som vi arbetar med är att börja minska sina alternativ. Här är två tydliga exempel på just detta:
Minska antalet alternativ för dig själv
“Att välja elavtal är ett av alla beslut man borde ägna möda åt, men inte vill ta itu med. Jag har förnklat det hela genom att konsekvent välja det lokala kommunala energibolaget. Om de skulle ha något högre priser, så är min positiva tolkning att pengarna går till skola och omsorg i min kommun. Helt ok isåfall. Och jag slipper skanna prisjämförelsesiter och göra leverantörsbyten”
~ Stig Johan Wiklund, Folksam
Minska antalet alternativ för dig själv
“Jag äter samma sak till frukost varje morgon. Undrar om det beror på att jag gjort det lätt att välja eller om jag helt enkelt kommit fram till den godaste och nyttigaste frukosten jag äter helst varje morgon? Variation förnöjer brukar det väl heta? Varför känns det inte lockande att äta samma sak varje lunch?”
~ Niclas Sjögren, Folksam
Slutligen så är även Lyckolabbet inne på sin sista vecka. Omgången är en öppen sådan och har lockat allt ifrån designers till IT-entreprenörer. Deltagarna tränar bland annat på att notera bra saker som skett under dagen.
Skriv ned tre saker som du är tacksam för idag
“1. Att jag vid 50 års ålder kan studera tyska kvällstid på universitetet med jättebra lärare – helt gratis. 2. Att jag kommit in i en ny fas i arbetet som verkar flyta på bra. 3. Överhuvudtaget verkar jag vara inne i en period där mycket positivt händer. (Hänger det ihop med lyckolabbet?)”
~ Deltagare, Lyckolabbet