Idé: Visa tacksamhet via Facebook

Vad skulle resultatet bli om man slog ihop Facebook med tacksamhetsforskning och studier på hur lycka sprider sig i sociala nätverk? Något riktigt coolt tror jag!

Ett av de hetaste – och mest spännande – områdena i den positiva psykologin är tacksamhet. Det är numera väl belagt att individuella skillnader i hur ofta man känner tacksamhet korrelerar med välbefinnande. Studier har visat att tacksamma personer är mindre deprimerade, mindre stressade och mer till freds med sina liv (kolla den här studien till exempel). Man har också kunnat belägga att tacksamhet inte bara hänger ihop med personlighet – utan att det går att bli mer tacksam genom att öva! En enkel och vetenskapligt utprövad övning är – hur banalt det än kan låta – att varje dag lista tre saker man är tacksam för.

Till exempel är jag idag tacksam för:

1. Att USA:s president nu heter Barack Obama. (Dagens låt på temat: Jay-Z-remixen på My President)
2. Att Psykologifabriken i dag uppmärksammades av Dagens Nyheter.
3. Att en av de coolaste personerna jag vet, Rebecca Andersson, numera jobbar med Psykologifabriken!

Enligt en studie från Harvard har lycka en förmåga att sprida sig i sociala nätverk – och genom att studera hur människor runt omkring en person mår kan till och med predicera personens framtida allmänna välbefinnande.

Eftersom sociala nätverk som Facebook är byggda för att man extremt lätt ska kunna sprida information om sig själv, kanske man kan ta tillvara den här forskningen? Det finns ju redan en tacksamhetsövning i formatet av iPhone-applikation, men hur coolt skulle det inte vara om den dessutom var kopplad till ditt nätverk på Facebook? Då skulle du till exempel kunna tagga personer i dina tacksamhetslistor – och så skulle de kunna automatiskt få ett meddelande och kunna läsa just den posten i tacksamhetslistan.

Rebecca Andersson was tagged in John Airaksinens Gratitude journal.

Nej, nu är det dags att gå och lägga sig! Och det borde ju enligt den här studien gå extra bra efter tacksamhetsövningen…

Ett svar till “Idé: Visa tacksamhet via Facebook”

  1. Rebecca skriver:

    Punkt 3 gör mig rörd… Och jag upptäckte den just. Tack, John. Du åker rakt in i min gratitude journal…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.