Döden, ånger och alla hjärtans dag

Idag är det alla hjärtans dag, och jag tänkte därför osökt att vi skulle prata om döden. För ett par veckor sedan berättade en palliativ sjuksköterska i The Guardian om vad som är vanligast att människor ångrar på dödsbädden. Jag menar att flera av dessa saker kan börja avstyras redan idag, just på alla hjärtans dag.

Sjuksköterskans erfarenhet är att det framförallt är fem saker som återkommer när hon patienter berättar om vad de ångrar.

1. Jag önskar jag hade modet att leva enligt mina egna drömmar, istället för att leva så som det förväntas av mig.
Att vara “inifrånstyrd” istället för “utifrånstyrd” är något som kan vara nog så knepigt att leva efter, speciellt när vår överlevarinstinkt vill signalera att vi måste passa in och tillhöra gruppen för att kunna ta oss igenom livet helskinnade. Och det är mycket riktigt viktigt att ha ett socialt nätverk för att må bra, men inte på bekostnad av den egna integriteten. Testa att slippa ångra att du levde efter andras förväntningar genom att låta alla hjärtans dag vara dagen när du hedrar dig själv och verkligen lever enligt ditt eget hjärta. En modell för hur du lever mer enligt dina egna värderingar och drömmar kan man hitta i terapiformen ACT: här ligger fokus på att hitta vilka kvalitéer i livet som är viktiga för dig (exempelvis att vara en kärleksfull person) och sedan hitta konkreta beteenden du kan göra som gör att du kommer i kontakt med din värdering (exempelvis skicka ett uppskattande sms till mina familjemedlemmar). Läs mer om ACT och hur du kan testa det i vardagen här!

2. Jag önskar jag inte hade arbetat så hårt.
Har du möjlighet att just idag komma in sent på jobbet, ta en långlunch eller gå tidigare för att göra andra saker som känns mer lustfyllda en tisdag i februari? Speciellt män kan se upp med att jobba för mycket, ALLA män som sjuksköterskan vårdade önskade att de inte hade jobbat så mycket som de hade gjort. Att trappa ner på jobbandet kan kännas som ett stort steg, men att trappa ner en dag är något som kan vara mer överkomligt. Varför inte låta alla hjärtans dag vara den dagen, och lägga den extra tiden på att vara med nära och kära?

3. Jag önskar jag hade haft modet att uttrycka mina känslor.
Att visa hur man genuint känner är nära förknippat med att visa sårbarhet (som du kan se ett TED-talk om här!). Men på alla hjärtans dag ska man väl ändå få bjuda till? Ta chansen nu när det finns en hel dag tillägnad att visa vad som finns innanför bröstbenet (kanske blir du inspirerad att fortsätta på samma spår även dagarna efteråt?).

4. Jag önskar jag hade hållit kontakt med mina vänner.
Inom positiv psykologi framhålls gång på gång hur viktigt det är med kvalitativa relationer och ett fungerande socialt nätverk för att välmåendet ska vara på plats. Kanske kan idag bli dagen då du berättar hur mycket du uppskattar en vän som inte fått höra det på länge?

5. Jag önskar att jag hade unnat mig att vara lyckligare.
Många uppgav att de önskat att de hade skrattat mer, och att de inte tagit livet så allvarligt. De ångrade att de var fast i gamla mönster, och att de inte hade insett att lycka och glädje är ett val. Just det här är något som positiv psykologi är noga med att lyfta fram: lyckan är inget mystiskt som vi finner utanför oss, i en karriär eller i en partner eller i ett perfekt liv, utan i konkreta vanor och beteenden här och nu i vardagen, helt enkelt i de val vi gör. Vad väljer jag att fokusera på? Just idag kanske det kan vara intressant att lägga fokus på de fem punkterna ovan?