Acceptans över nätet hjälper mot tinnitusbesvär. Kan det även hjälpa ledare?

Tänk dig en vetenskapligt bevisad självhjälpsbok som uppmuntrar dig att acceptera ditt tinnitusljud. Det var resultatet av studien TINA som jag arbetat med och som nyligen blivit publicerad i en aktad vetenskaplig tidskrift.

Fast det var inte riktigt en självhjälpsbok. Istället för att få en hel bok hemskickad får du ett kapitel i veckan tillgängligt över nätet. Detta tillsammans med hemuppgifter om att träna medveten närvaro, göra sådant som är viktigt för dig trots det besvärande ljudet eller träna på att acceptera negativa tankar om tinnitus. Inför varje nytt kapitel har du mejlkontakt med en psykolog som stämmer av hur det går och hur du klarat av uppgifterna. Det hela föll väl ut och patienterna lärde sig att hantera sin tinnitus bättre. Även vid uppföljning ett år senare.

Erfarenheterna ledde till att jag, Linda och Alexander skrev en ny “självhjälpsbok” till Karolinska sjukhuset för internetbehandling av tinnitusbesvär. Så det ska bli spännande att se hur det går för dem.

Båda behandlingarna byggde på teorierna om att vi inte kan påverka tankar och känslor men däremot vårt eget beteende. Detta är utgångspunkten i acceptance and commitment therapy (ACT) vars komponenter även börjar användas inom arbetslivet.

Detta har jag tagit fasta på i ett nytt projekt som följer samma upplägg fast nu med internetlevererad ledarskapsträning istället. Mer om det i ett kommande inlägg …