Oskars examensarbete – en studie på internetterapi mot tinnitus – uppmärksammas i Expressen!
Studien som genomförs på Linköpings universitet går ut på att jämföra en Acceptance and Commitment Therapy-behandling via nätet med en vanlig internetbaserad KBT-behandling. Kul att ett examensarbete från psykologprogrammet kan få uppmärksamhet i mainstreammedia! I tolvmannagänget bakom studien finnns också eldsjälen Tore Gustafsson (som drog igång Psykologstudent.se)!
På tal om ACT är ju ACT-pappan Steven Hayes i stan just nu. I går höll han en utmärkt föreläsning på Karolinska sjukhuset – och såklart satt Psykologifabriken (representerade av John, Hoa och Oskar) i publiken. I morse opponerade han på en ny doktorsavhandling från KI om ACT!
Studien heter “Exposure and Acceptance in Patients with Chronic Debilitating Pain – a Behavior Therapy Model to Improve Functioning and Quality of Life” och är skriven av Rikard Wicksell som är verksam vid Astrid Lindgrens barnsjukhus. Läs mer om den här!
Update: Tore bloggar själv om Expressenartikeln här!
Update 2: Referat av Hayes föreläsning finns på Psykologstudent.se!
Av: John Airaksinen
Ja, väldigt kul att det uppmärksammas. Behandlingen börjar på måndag, så hela gänget bakom TINA, som studien heter, fixar med det sista. Håll tummarna för oss!
Heja, heja!
Hur mycket använder ni “icke-text” i behandlingsprogrammet, dvs, video, ljud, och liknande?
Jag kanske är knäpp, men är nyfiken på hur man får en massa bokstäver att bli “upplevelsebaserade” och inte bara fostrare av mer pliance och verbal kontroll – Säkert har ni massor av fiffiga idéer.
Yes!
Det här är en utmaning med att göra ACT på nätet. Tanken med ACT är att minska språkets inflytande och komma i närmare kontakt med upplevelsen.
Vi har jobbat med bild, ljud och övningar. Men visst det finns mycket mer att göra. Bäst uppfattning om vår behandling får man om man läser “sluta grubbla, börja leva” av Steven Hayes. Denna underbara guru som nyss var i Stockholm!
Eller vad säger ni andra i TINA?
Jag har klarat det sjölv utan nån act . men om man vill bota tinnitus så måste man komma till roten av problemet och det är själva örat …..om man skulle satsat lika mycket pengar på medicinforskning som diversa bonusar till stora företagschefer(eliten) OCH slösat enorma summor på onödiga krig i världen så skulle vi haft bot för tinnitus , samt andra hemska sjukdomar som borde vara minne blott i dagens samhälle.det jag vill säga är att act är bättre för just nu men i framtiden så borde vi ha en bot mot tinnitus
Semir> Du behöver såklart inte berätta om det om du inte känner för det, men jag blev lite nyfiken och undrar hur du hanterar din tinnitus! Bra jobbat hur som helst!
Nu har även Aftonbladet uppmärksammat studien! Tyvärr finns artikeln bara tillgänglig för deras “plus”läsare, så är du en sån kan du kolla in: http://korta.nu/tinaiaftonbladet
Coolt!
Och Sorglösheten var i City i morse!
Vad ska jag säga…Jag har sån j…a tinnitus att mina kamrater hör hur det ylar…! Nä, slutskämtat. Jag har gått på behandling på Rosenlunds sjukhus för flera år sedan, resultatet blev, att jag lärde mig leva med “ylet” och kunde sova hela nätter , utan att behöva gå upp och lyssna på radio eller se på tv eller liknande. Jag hoppas på att er behandlingsmetod kommer att hjälpa mig. Tack för att ni eldsjälar finns! Leffe
Hej Leif!
Du måste ha arbetat bra med “ylet” om du lärt dig leva med det! Det är precis det vår behandling går ut på: att göra det som är viktigt OCH ha tinnitusljudet kvar. Att låta det som är viktigt styra ens steg istället för att tinnitus ska få göra det.
Tack för uppmuntran! Det gör oss väldigt glada!
Hej.
Jag lider av tinnitus redan i 14 års ålder (tyvärr vet jag inte när jag fick det, är osäker om det var tidigare än när jag var 13, då jag gick på Oddebollens disco [2009]. Hursomhelst är det den enda ‘milstolpen’ jag kommer ihåg, då jag på kvällen kände att tinnitusen var väldigt jobbig. Jag var för liten för att veta bättre om det var tidigare än det, så jag kommer tyvärr inte ihåg när det var.) Hursomhelst är det jobbigt när jag ska sova, men även andra tillfällen då det är tyst. Det blir, som andra har beskrivit, värre när jag är förkyld. (Sidenote: När jag är i närheten av gamla tv-apparater så hör jag ett pipande ljud, likt tinnitus fast mycket högre.) Jag vet inte, men jag tror att det blir värre och värre ju längre tid det går. Jag minns mig själv tänka “Jag skulle betala tusenlappar för att uppleva en enda dags tystnad”. Jag älskar musik, men kan varken gå på konserter, discon eller festivaler (tex Hamnfestivalen i Enköping) utan att hålla för öronen eller skygga tillbaka. Det smärtar och jag farar för framtiden när jag är där. Det är otroligt jobbigt.
Därför är det viktigt att vi gör vad vi kan för att bota/lindra Tinnitus – Intresset finns och pengar likaså, om alla var villiga att skänka. Skulle vara trevligt med något i stil med ‘Hörselgalan’ på TV4, där man kunde ringa/smsa in pengar till forskningen. Om alla skulle skänka 100kr, tänk vilka pengar det skulle bli för forskarna.
Tack för mig,
Mvh Andreas
Tillägg:
Alla som lider av Tinnitus dvs. 100x ~1,2 000 000
= 120 Miljoner kronor. Borde räcka en bit på vägen iaf.
Hej Andreas!
Det låter som ett bra projekt! Ska du starta det kanske? Vi kan säkert hjälpa till.
En sak som jag tänker på det är behovet av att föra ut forskning. Vi har ju faktiskt metoder som fungerar för att behandla tinnitusbesvär, men det finns inte tillgängligt för alla. Eller tydligt vart det finns att få tag på det.
Så kanske kan din hörselgala även sprida ryktet om hur tinnitusbesvär kan hanteras?
[…] självhjälpsbok som uppmuntrar dig att acceptera ditt tinnitusljud. Det var resultatet av studien TINA som jag arbetat med och som nyligen blivit publicerad i en aktad vetenskaplig […]