En uppskattad funktion i våra träningsprogram är de sociala mekanismerna. I Sluta skjuta upp har deltagarna bland annat delat med sig av vad de gör för att kunna arbeta fokuserat. Kanske något knep som du kan testa?

Skriv ner ett knep du redan använder för att fokusera
“Hörlurar och (gärna instrumental) musik hjälper mig att koncentrera mig då kolleger är pratsamma runt mig då jag behöver kunna koncentrera mig på något eget och inte delta i diskussionen.”
~ Deltagare, Sluta skjuta upp

Skriv ner ett knep du redan använder för att fokusera
“Det här med musik är verkligen avgörande för att jag ska kunna fokusera. I synnerhet då jag sitter i ett aktivt öppet landskap. Musik gör att jag är svårare att få spontankontakt med. Utmaningen är att inte fokusera på vad jag ska lyssna på. Jag är rätt musikintresserad men det ska handla om passivt bakgrundslyssnande och inte aktivt lyssnande. Lösningen är som redan sagts instrumental musik alt. sönderlyssnade men uppskattade album/listor. För mig gäller Avalon-skivan med Roxy Music”
~ Jens Engrund, Assessio

Läser du mejl på fritiden för att bli mer effektiv?
“Sitter på tåget och lyssnar, känns bra. Mitt arbete består av många möten som gör att det inte alltid är så lätt att styra sin tid. Knep som jag har är att lägga in aktiviteter som ex läsa manus, skriva rapport el. dyl. i almanackan. Då blir jag inte lika benägen att hitta en ledig tid för nästa möte just där. Har i princip slutat att jobba hemma på helgerna. Vi har olika typer av ledningsmöten på måndagar men aldrig före 11.00 för att inte vara tvungna att “läsa på”, på söndag kväll. Det gjorde skillnad. Så är det e-posten. Ska bli min nästa grej att ta itu med.”
~ Eva Sahlberg Blom

I Beslutsbyrån får gänget från KPA Pension lära sig mer om begreppet förlustaversion, ett knep som används i många erbjudanden som vi möts av.

Får det lov att vara en gratis tatuering?
“Jag köpte två par billiga (och dåliga) skor till barnen på skopunkten för att få ett par gratis. Ett par jag aldrig skulle ha valt om jag betalat för fem. Jag tom visste att jag EGENTLIGEN inte ville ha dem redan i affären.”
~ Lena Stigsdotter, KPA Pension

Konsten att sälja fonder med förlust
“Lustigt hur man ( eller jag) inte har något problem med att acceptera en förlust när jag t ex säljer en cykel eller bil men skulle ha väldigt svårt att acceptera en förlust i en bostads affär. Undrar varför produkten spelar roll? Eller är det kanske snarare marknaden som spelar roll och att vi lärt oss acceptera vissa prissättningar och sätter våra förväntningar efter det. Till viss del är det ju även en emotionell förlust som spelar in och då måste ju 2:1 vara betydligt högre. T ex fick jag aktier av min pappa och mamma i tonåren. De har inte gått plus så många år men ändå efter 15 år säljer jag dem inte, det var ju en present. Inte säljer man väl sina presenter? Helt ologiskt, jag vet.”
~ Anette Pasternack, KPA Pension

Idéfabriken är inne på sista veckan. Under programmets tre veckor så har deltagarna bland annat fått träna sig i att hitta nya associationer och att känna igen kreativa beteenden. Är du intresserad av att gå Idéfabriken med dina kollegor klickar du här.

Vilket konstverk inspirerar dig?
“Det mesta man ser på Dribble är inspirerande.”
~ Jonas Anhede

Fråga en kreativ person om en lunch för att bolla ideer
“Alltid kul med påfyllning, både sånt som är kreativt och leder till nytt, men även sånt som bara är. Att stanna upp i stunden med någon annan ger ofta en så skön känsla.
~ Anna Eklund, UMO

Bild: flickr.com/lucazappa