Vad präster kan lära oss om muthärvan i Göteborg

När någon blir korrumperad och tar emot mutor, är det personens fel eller omständigheternas?

I ett experiment bad man präststudenter att hålla ett föredrag om “den gode samariten”, och placerade en man som spelade skadad på vägen till föreläsningslokalen. Alla präststudenter vet att man bör vara hjälpsam som präst – och samtliga hade dessutom blivit påminda om det genom historien om den gode samariten. Det som avgjorde om präststudenterna stannade för att hjälpa till var dock något annat: hur bråttom de hade. Av de som hade bråttom var det endast 10% som hjälpte till medan 63% av de som hade mer tid sträckte ut en hjälpande hand. Det som ser ut att vara ett problem med en person är ofta ett problem med en situation.

Självklart kan vi inte ta ifrån individer sitt ansvar men det är viktigt att förstå hur omständigheterna kan påverka ett beteende. Som att ta emot mutor. Jag brukar använda prästexemplet i utbildningen Ledarverkstan för att visa ledare hur viktigt det är att skapa rätt förutsättningar för önskade beteenden.

Jag pratar om detta i TV4 i morgon 8:15 apropå muthärvan i Göteborg. Titta gärna och kom med dina tankar om mutor i kommentarerna nedan!

PS. Lite lustigt att det sammanfaller med Niklas engagemang i Fixidé, om makt och ansvar inom kulturen.

Och här är klippet från Nyhetsmorgon!