Vila sig lycklig?

Semester och tid för kroppen och knoppen att återhämta sig. Faktum är att vi ofta sover för lite och då kan en timme mer sömn per natt faktiskt göra oss både lyckligare och friskare.

Det slog mig när jag var på semester förra veckan hur svårt det är att hitta balansen mellan vila och aktivitet. Det är lätt att det tippar över åt endera den ena eller det andra hållet. Antingen blir det för mycket aktiviteter, jobb, träning, projekt och engagerande grejer, eller så blir det för mycket vila och sömn, och det är lätt att nästan växa fast i soffan. Jag brukar snarare ha tendensen att göra för mycket och får ständigt ha som utmaning till mig själv att våga göra mindre och också sova mer. Men jag vet också att motsatsen inte är ovanlig. Individer som har svårt att komma igång och ta initiativ, och som sover för mycket. Sömnforskaren William C. Dement menar att många av oss inte lever ett optimalt liv eller presterar på en optimal nivå på grund av att vi inte sover optimalt.

En annan aspekt av detta fick jag i en intervju med forskaren Astrid Bjørnebekk för SATS Magasin. Hon har kommit fram till att träning och antidepressiv medicin har samma effekt på kroppen. De påverkar samma signalsubstanser, de som gör att vi känner oss piggare och gladare. Vidare menar hon att både för lite träning och för mycket träning kan vara ohälsosamt. Det kan påverka vår sömn, vår energinivå, så väl som vårt humör. Jag tänker att det inte gäller bara träning, utan även andra aktiviteter, så som jobb, skola och andra uppgifter.

För lite eller för mycket aktivitet gör oss tillslut uttråkade eller stressade. Jag brukar ofta tänka på det utifrån flowbegreppet. Det är svårt för mig att få flow när jag har för mycket att göra eftersom jag inte hinner med allt på min begränsade tid (stress), samtidigt som för lite att göra inte ger mig tillräcklig stimulans och utmaning (uttråkad).

Lösningen verkar vara lagom mycket sömn och lagom mycket träning. Men, varför ska det vara så svårt att hitta den balansen?

Hur gör du för att hitta balansen mellan vila och aktiviteter?