Vad har du på väggen? Hur priming påverkar vårt beteende.

Se dig omkring. Vad ser du? Kanske har du några affischer eller tavlor på väggarna. Har du blommor i fönstret? Hur är utsikten då du tittar ut? Har du människor omkring dig och i så fall, hur är de klädda? Är du hungrig eller mätt. Pigg eller sömnig?

Omgivningen påverkar oss mer än vi tror. En bild på skrivbordet eller ljudet av ett flygplan väcker associationer som påverkar vad vi känner, tänker och gör. Ofta utan att vi vet om det själva. Det är här fenomenet priming kommer in. Priming innebär att allt vi ser, känner, hör och gör, påverkar våra kommande känslor, tankar och beteenden. Det är ett lika fascinerande som komplicerat begrepp. Fascinerande eftersom det visar hur lättpåverkade vi alla är. Komplicerat eftersom det ibland är motsägelsefullt.

Nu undersöker vi priming närmare. Du kommer att få en bättre förståelse för vad det är och hur det kan användas för att skapa positivt beteende. För att vi ska uppleva flourishing. Vi börjar med några exempel.

I en studie undersökte man priming i ett fikarum på en arbetsplats. Man ville se hur en enkel liten förändring i fikarummet kunde påverka människors vilja att ge pengar till kaffekassan. Den lilla förändringen var på väggen. Man bytte nämligen ut affischen I rummet varannan vecka. Varannan vecka hade man affischer med ett par ögon. Varannan vecka hade man affischer med blommor.

Skillnaderna var stora. De veckor då ett par ögon blickade ned på människorna i fikarummet gav de mer pengar till kaffekassan. Under veckorna med blommiga affischer var människor inte lika givmilda. Snacka om flourishing!

En annan studie undersökte hur priming i form av en fråga påverkar framtida beteende. Ett antal människor fick frågan om de tänkte läsa för nöjes skull under kommande veckor. En kontrollgrupp fick andra frågor som inte rörde framtida beteenden. Vid uppföljningen de som fått frågan om att läsa också gjort det i större mån.

Många faktorer påverkar vårt beteende. Priming är en av dem. Tänk dig vad det kan betyda. Motiven på bilderna du har omkring dig påverkar ditt och andras beteende. Om du frågar en bekant om den tänker hjälpa en pensionär över gatan eller ringa en vän, ökar sannolikheten att det också händer. Det finns gott om forskning från positiv psykologi som menar att vissa beteenden ökar välmåendet, både hos den som gör det, den som tar emot det och de som observerar det. Kanske kan vi använda priming för att ge oss själva en knuff i rätt riktning. För att nå flourishing.

Priming är både fascinerande och komplicerat. Men, med större kunskap om det, kan det användas på rätt sätt. Många bäckar små, leder kanske till stor förändring i människors beteende. Snart kanske vi alla skänker mer pengar till välgörenhet eller gör vänliga saker för våra medmänniskor.

I nästa post här på Valbloggen kommer vi att se fler exempel på hur priming kan användas för att skapa mer flourishing.

Du kan göra vardagen enklare, effektivare och bättre för människor. Vill du veta hur? Kontakta Beslutsbyrån.

Referenser:

Bateson, M., Nettle, D., Roberts, G. (2006) Cues of being watched enhance cooperation in a real world setting. Biology Letters. Vol. 2. 412–414

Fitzsimmons, G, J., Levav, J. (2006) When Questions Change Behavior: The Role of Ease of Representation. Psychological Science. Vol. 17. 207–213

13 svar till “Vad har du på väggen? Hur priming påverkar vårt beteende.”

 1. Henrik Å. skriver:

  Hej Jonas. Otroligt intressant ämne! Har du några lästips för att fördjupa sig? Som hobbypsykolog känns dina två referenser väldigt djupa. Finns det några mer lättlästa?

  /Henrik

 2. Tjenare Henrik. Kul att du gillar ämnet (det gör ju jag också).

  Ett lästips, som jag dock inte läst själv, är “Subliminal” av Leonard Mlodinow. Det är en lite enklare förklaring av de faktorer som påverkar vårt beteende på ett omedvetet plan.

  Jag har som sagt inte läst den själv, men blivit tipsad om den.

 3. Henrik Å. skriver:

  Tack för svaret och en fantastisk blogg! Ska kolla in ditt tips.
  h.

 4. tom curb skriver:

  public cheevrole

 5. leifronnie skriver:

  Ja mycket ska man uppleva ,det sista tramset är långt framför oss, ska kolla lite på referenserna, det är väl samma som ligger bakom mindfulness och annat skoj..
  Money. Money ,Money!!

 6. leifronnie skriver:

  Ja på vilket plan skulle ni annars påverkas, ni har väl inga andra.

 7. leifronnie skriver:

  Ja ta och läs Den känslomässiga Intelligensen, i stället.

 8. leifronnie skriver:

  Beteendeekonomi?? Du menar väl Ekonomiskt beteende!!

 9. Troligtvis också ett bra lästips. Är det den av Björn Rosendal du menar? Har inte läst den, dock en del av det som finns skrivet av Daniel Goleman på samma ämne.

 10. Nu förstår jag inte riktigt hur du menar leifronne, kan du förklara lite tydligare?

 11. Beteendeekonomi är den svenska översättningen för “behavioral economics” som är den fras som brukar användas för psykologin bakom beslutsfattande.

 12. Hej leifronne. Nu tror jag att du drar lite förhastade slutsatser och gör en del ogrundade antaganden. Ingen av forskarna jag refererat till har, såvitt jag vet, någon forskning på mindfulness.

  Jag ser att det finns en hel del substans i mindfulness (dessutom kan det vara riktigt skoj att utöva det, har du testat?).

 13. […] I övrigt flyter livet på, jag har denna vecka startat upp en ny morgonrutin – Priming. Det går ut på att skapa en rutin där jag gör 4 delar och kopplar dem till ett beteende, eller en känsla jag vill ha. I korta drag består det av Andningsövningar, Tacksamhet, Skicka ut Kärlek och till sist Visualisera mål. Detta tar ca 12 minuter – sedan börjar jag min dag. Läs mer om Priming hos Psykologifabriken […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.